Centrul Cultural Francez Iași, amenințat din nou cu evacuarea. Autoritățile locale nu au soluții

0
35 views

Centrul Cultural Francez din Iași este pe cale să rămână fără sediul în care funcționează de 20 de ani. Motivul – Direcția ieșeană de Cultură nu-și mai permite să achite lunar 2.500 de euro, adică jumătate din suma cerută de proprietarii clădirii.

 

Activitatea Centrului se desfăşoară acum într-o casă ce a fost revendicată şi câştigată de moştenitorii familiei Racoviţă. Ei au cerut o chirie de 5.000 de euro lunar. Până anul acesta, jumătate din sumă a fost plătită de Ambasada Franţei, iar diferenţa de 2.500 de euro era asigurată de Ministerul Culturii prin Direcție de Cultură. De la începutul acestui an însă, ministerul a tăiat finanțarea, iar Direcția de Cultură nu-și permite o cheltuială de 30.000 de euro pe an.

 

„Direcţia preconizează că în 2014 nu va mai avea suficiente fonduri pentru a asigura chiria. De aceea l-am contactat pe directorul centrului. L-am rugat să găsească alte posibilităţi pentru plata acestei chirii în eventualitatea că Ministerul Culturii nu va putea asigura fondurile necesare,” a declarat Virgil Băbîi, directorul DJCCPCN Iași.

 

Șefii instituției de cultură nu vor să audă de o eventuală mutare. 

 

„Nici noi nici partenerii români nu-şi doresc ca activitatea Institutului Francez să aibă loc în viitor în altă clădire decât în această frumoasă clădire numită Micul Trianon unde îşi desfăşoară activitatea de 20 de ani,” a spus Dan Daia, directorul Centrului Cultural Francez Iaşi.

 

Autorităţile locale sunt însă pregătite să caute o altă clădire de patrimoniu pentru a servi drept nou sediu pentru Centrul Cultural Francez.

 

„Nu putem să le dăm un spaţiu insalubru sau un spaţiu nereprezentativ pentru că Centrul Cultural Francez trebuie să aibă o activitate care să fie reprezentativă pentru Iaşi. Prin urmare împreună cu cei de la Centrul Cultural Francez, cu cei de la Universitate vom încerca să găsim o soluţie pentru ca activitatea celor de la centru să nu fie pusă în pericol,” a spus Sebastia Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei Iaşi.

 

În zilele următoare conducerea Centrului Cultural Francez se va întâlni cu reprezentanţii ambasadei în Bucureşti pentru a găsi o modalitate pentru a procura lunar 5.000 de euro. Dacă acest lucru nu va fi posibil, vor trebui să decidă unde va fi mutat Centrul Cultural Francez.

 

(Sursa: digi24.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here