Apă infestată în rețeaua de alimentare din Vaslui. 3.000 de locuitori din Zorleni în pericol

0
33 views

Autorităţile sanitare vasluiene au descoperit prezenţa bacteriei E.Coli, într-o cantitate foarte mare, în reţeaua publică centralizată de alimentare cu apă a populaţiei din Zorleni, care deserveşte 3.000 de locuitori, după ce o parte a localităţii a fost inundată în urma revărsării unui pârâu.

 

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Vaslui a dispus închiderea de urgenţă a sistemului de alimentare cu apă potabilă din Zorleni şi dezinfecţia acestuia după ce, în urma analizei unor probe prelevate din reţeaua publică, s-a constatat prezenţa, în cantităţi foarte mari, a unor bacterii care pot produce îmbolnăviri în rândul populaţiei, potrivit Mediafax.

 

Problemele au apărut din cauza inundării unuia dintre puţurile de alimentare cu apă din pânza freatică a sistemului centralizat, odată cu revărsarea pârâului din localitate, în urma precipitaţiilor abundente de la sfârşitul săptămânii trecute.

 

„Rezultatele analizelor de laborator au evidenţiat că, din punct de vedere bacteriologic, încărcătura microbiană din apa prelevată după inundaţii din reţeaua publică din Zorleni este mare. De asemenea, şi din punct de vedere chimic, turbiditatea era depăşită de şase ori faţă de valoarea maximă admisă. În aceste condiţii, se recomandă curăţarea şi dezinfecţia cu substanţe clorigene a reţelei şi rezervorului de depozitare a apei”, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al DSP Vaslui, Mihaela Topliceanu.

 

Autorităţile locale din Zorleni susţin că Direcţia de Sănătate Publică nu le-a comunicat rezultatele analizelor de laborator, însă problema calităţii apei din reţeaua publică ar fi fost rezolvată.

 

„Încă de la inundarea unuia din cele patru puţuri, am decis să-l închidem pentru a nu mai afecta calitatea apei din rezervorul din care se face distribuţia în reţea. Am procedat la dezinfecţia reţelei şi a bazinului colector şi acum aşteptăm prelevarea de noi probe să vedem dacă apa este potabilă”, a precizat primarul comunei Zorleni, Paula Hultoană.

 

Pentru aprovizionarea cu apă, populaţia din Zorleni are ca surse alternative fântânile din localitate.

 

 

(Sursa: rtv.net)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here