Alice Munro – Premiul Nobel pentru Literatură pe 2013

0
58 views

Scriitoarea Alice Munro este laureata premiului Nobel pentru literatură pe 2013, a anunţat, joi, Comitetul Nobel din cadrul Academiei regale de ştiinţă din Suedia, potrivit site-ului oficial al acestor distincţii. Unul dintre membrii comitetului a afirmat că Alice Munro este un „excelent portretist al fiinţei umane”, precizând că una dintre cărţile sale de proză scurtă „Dear Life” (trad. n.: „Dragă viaţă”) oferă indicii despre scriitoare fiind mai degrabă o autobiografie.

 

Deşi scriitorul japonez Haruki Murakami a fost favoritul caselor de pariuri britanice, Alice Munro a câştigat premiului Nobel pentru literatură din acest an.

Premiul Nobel pentru literatură 2013 a fost acordat scriitoarei canadiene Alice Munro, autore de proză scurtă, un gen literar arareori distins.

 

„Cred cu tărie că învingătoare va fi o femeie în acest an”, spunea la rândul său redactorul-şef al paginilor culturale din cotidianul Dagens Nyheter, Björn Wiman, admiţând totodată că predicţiile sale s-au adeverit o singură dată. Doar 12 femei au primit premiul Nobel pentru literatură din 1901 până în prezent.

 

Laureaţii vor primi câte o medalie din aur şi un premiu în valoare de 8 milioane de coroane suedeze (circa 930.000 de euro), care poate fi împărţit între cel mult trei câştigători pe fiecare categorie.

 

Laureaţii îşi vor primi premiile Nobel în cadrul unor ceremonii oficiale organizate la Stockholm şi la Oslo, pe 10 decembrie, ziua în care se comemorează moartea fondatorului distincţiilor, Alfred Nobel, decedat în 1896.

 

Premiile Nobel sunt decernate din 1901, cu excepţia celui pentru economie, instituit în 1968 de Banca centrală din Suedia, cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la fondarea acestei instituţii. Premiile au fost create după moartea inginerului sudez Alfred Nobel (1833 – 1896), inventatorul dinamitei, conform voinţei sale din testament.

 

CINE ESTE ALICE MUNRO?

 

Alice Ann Munro (născută Alice Ann Laidlaw, pe 10 iulie 1931) este o scriitoare canadiană. Pentru întreaga sa activitate literară, a fost distinsă în 2009, cu Premiul Internațional Man Booker. De asemenea, a obținut de trei ori premiul pentru ficțiune din partea guvernatorului Canadei.

 

(Sursa: realitatea.net)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here