Gata, s-a terminat! Unul dintre cei mai vechi primari, demis de prefectură

Prefectura județului Iași a finalizat procedura de demitere a primarului din Cotnari  Vasile Crețu a fost condamnat de Curtea de Apel Iași la 2 ani de închisoare interzicându-i de asemenea să mai ocupe funcția de primar

Până la sfârșitul acestei săptămâni, comuna Cotnari va rămâne fără primar. Asta deoarece Prefectura județului Iași a finalizat procedura de încetare a mandatului de primar în baza deciziei Curții de Apel Iași, pronunțată în urmă cu o lună prin care i se interzice lui Vasile Crețu să mai conducă administrația din Cotnari. Prin aceiași sentință, Crețu a fost condamnat la o pedeapsă de 2 ani de închisoare cu suspendare.

„Aplică inculpatului Crețu Vasile pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor de a fi ales de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat, de a ocupa funcția de primar și funcția de membru în comisiile comunale privind stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor pe o durată de 5 ani”, se arată în sentința pronunțată de judecătorii Curții de Apel Iași pe 16.06.2017, în dosarul 1128/39/2014*.

De altfel, potrivit unor surse din PSD Iași, până la sfârșitul anului acesta, vor avea loc alegeri anticipate la Cotnari.

A luat terenul de la oameni și l-a dat Mănăstirii Neamț

În urmă cu circa o lună, Crețu a fost condamnat într-un dosar în care fusese trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Hârlău pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu. În acest dosar, în anul 2016, magistrații Judecătoriei Hârlău l-au achitat pe Crețu, dar procurorii au făcut apel și, după cum s-a mai precizat, primarul din Cotnari a fost condamnat. Plângerea penală în baza căreia a fost trimis în judecată Crețu a fost depusă de Maria Steclaru, o femeie din localitate. Asta deoarece Crețu a refuzat în repetate rânduri să-i retrocedeze o suprafață de 5.000 metri pătrați de teren. În plus, pe terenul femeii, Crețu a emis un titlul de proprietate în favoarea Mănăstirii Neamț. În rechizitoriul procurorilor se arată că Vasile Crețu a eliberat Mănăstirii Neamț un titlu de proprietate pentru o suprafață totală de 12,07 hectare în comuna Cotnari, în condițiile în care știa că o bună parte din teren aparținea altor persoane din localitate. Maria Steclaru ar fi trebuit să dețină 5.000 de metri pătrați într-un loc numit Tarlaua Roznovanu din comuna Cotnari.  Femeia a lucrat în agricultură și i s-a constituit dreptul de proprietate pentru suprafața respectivă în baza Legii nr. 18/1991 privind fondul funciar. Familia Steclaru a fost pusă în posesie în anul 1999, dar Primaria Cotnari nu i-a eliberat titlul de proprietate. Mai mult decât atât, Vasile Crețu a promovat la Judecătoria Hârlău o acțiune de anulare a procesului-verbal de punere în posesie redactat în anul 1999 în favoarea familiei Steclaru. Crețu a pierdut procesul și, în ciuda insistențelor familiei Steclaru, de a emite și titlul de proprietate în baza procesului- verbal de punere în posesie, fostul primar de la Cotnari a refuzat.

„Crețu Vasile în calitate de primar al comunei Cotnari a dispus identificarea unor suprafețe de teren compacte, în vederea punerii în posesie a Mănăstirii Neamț. Comisia Locală de fond funciar a identificat două trupuri de teren în tarlaua Roznovanu însumând 12,07 hectare, însă pentru a obține suprafețe compacte au fost mutați toți proprietarii de teren de pe respectiva tarla, fiindu-le modificate amplasamentele topocadastrale înscrise în documentele de proprietate”, se arată în rechizitoriul procurorilor din Harlau.

Cu alte cuvinte, fără să țină cont de faptul că cetățenii din Cotnari și familia Steclaru aveau documente de proprietate pentru suprafețele respective, în anul 2011, Crețu a emis titlu de proprietate Mănăstirii Neamț. Crețu a mai fost condamnat pe data de 30.05.2012 de Judecătoria Harlau la o pedeapsa de 5 luni de închisoare tot pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu. Sentința a rămas definitivă pe data de 22 ianuarie 2013 la Curtea de Apel Iași. Și această condamnare i se trage tot în urma refuzului de a pune in posesie o persoană din Cotnari.

Constantin MAZILU

Comentarii

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *