Patru tineri, arestaţi şi trimişi în judecată pentru terorism! Ce atac plănuiau

 

Un grup de tineri a fost trimis în judecată de DIICOT Iaşi, acuzaţiile fiind de terorism şi aderare la un grup radical islamist. Bărbaţii acuzaţi sunt din judeţul Neamţ. Ei au aderat la o structură controlată de terorişti musulmani, prin intermediul unuia dintre ei, care a fost în trecut închis într-un penitenciar german.

Bîrzu Cristian a fost reţinut pentru săvârşirea infracţiunilor de acte de terorism, iniţiere şi constituire a unui grup infracţional organizat, fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată şi trafic de migranţi, în timp ce Pintilie Gabriel, Aştefănoaei Cristian şi Mandache Constantin, pentru săvârşirea infracţiunilor de iniţiere şi constituire a unui grup infracţional organizat şi fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată.

„În fapt s-a reţinut că inculpatul Bîrzu Cristian, domiciliat în Roman, cetăţean român convertit la islam şi identificat cu indicatori de radicalizare, după ce a executat o pedeapsă privativă de libertate în regim de penitenciar în Germania şi în Romania, şi-a exprimat intenţia de a comite atacuri cu bombă la adresa trupelor speciale ale Ministerului Afacerilor Interne care ar încerca capturarea sa în vederea reîncarcerării, acesta aflându-se sub măsura controlului  judiciar într-un dosar aflat pe rolul Curţii de Apel Bacău“, arată procurorii ieşeni.

În timpul executării unei pedepse pentru tentativă de omor în Germania, inculpatul a intrat în contact cu mai mulţi deţinuţi de religie musulmană, unii dintre aceştia radicalizaţi, raliindu-se la ideologia acestora şi declarându-şi susţinerea faţă de atentatele teroriste ca mod de rezolvare a unor probleme socio-religioase.

Procurorii mai spun că, deşi era plasat sub control judiciar, Bîrzu şi-a manifestat intenţia de a părăsi România pentru a se deplasa în Germania de unde, cu sprijinul unor membri ai comunităţii musulmane, să intre în legătură cu elemente jihadiste din Siria.

Inculpaţii au fost prezentaţi Curţii de Apel Iaşi cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile. Suportul tehnic şi informativ a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii, informează un comunicat al DIICOT.

Comentarii

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *