Se va relua ridicarea mașinilor parcate neregulamentar. Care sunt noile prevederi legale

Primăria Iași pregăteşte aprobarea noului regulament prin care vor putea fi ridicate maşini staţionate în zone in­terzise. Documentul va fi aprobat la sfârşitul acestei luni şi ar urma să intre în vigoare chiar din luna iunie. Şoferii vor fi nevoiţi să achite o taxă de 450 lei (inclusiv TVA) dacă vehiculul va fi ridicat, trans­portat şi depozitat, la care, după caz, se poate adăuga şi sancţiunea de la Poliţia Rutieră. În cazul în care maşina nu va fi revendicată de proprietar în 24 ore, va fi percepută şi o taxă de depozitare, în va­loare de 60 lei/zi (inclusiv TVA). Interesant este fapptul că dacă proprietarul se prezintă chiar în momentul în care vehiculul este ridicat pe autoplatforma de transport va trebui să achite suma de 330 lei (TVA inclus).

Regulamentul prevede că se poate ridica orice vehicul staţionat neregulamentar, nu numai acelea care încurcă traficul.

„Constatarea staţionării, parcării nere­gu­lamentare a autovehiculelor sau vehi­cu­lelor se efectuează de către poliţiştii locali din cadrul Poliţiei Locale Iaşi sau de către poliţiştii rutieri din cadrul Po­liţiei Municipiului Iaşi, care au obligaţia de a aplica sancţiuni contravenţionale conform prevederilor legale şi vigoare şi dreptul de a dispune măsura tehnico-ad­ministrativă a ridicării autovehiculelor, remorcilor staţionate neregulamentar pe domeniul public al Municipiului Iaşi, de îndată, fără somaţie prealabilă“, se arată în regulament.

Activitatea de ridicare, transport, depozitare şi eliberare a ma­şinilor va fi realizată de Servicii Publice Iaşi în baza contractului pe care îl are deja încheiat cu Primăria. Activitatea de ridicare a maşinilor a fost blocată la nivel naţional în mai 2015, când Curtea Supremă a decis că regulamentele locale sunt în afara legii atât timp cât nu există o hotărâre-suport a Guvernului. În decembrie 2016, Executivul a aprobat o astfel de decizie care a intrat în vigoare încă din ianuarie 2017.

Proiectul de hotărâre publicat miercuri, 17 mai, este primul pas concret al municipalităţii ieşene pentru reluarea activităţii de ridicare a maşinilor. Documentul va sta în consultare publică 10 zile şi, teoretic, poate fi aprobat în şedinţa ordinară a Consiliului Local de la sfârşitul lunii mai. Într-un astfel de caz, regulamentul ar putea intra în vigoare chiar din luna iunie.

Comentarii

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *