Ce spun… ieşenii? Spun că vor parcări, străzi şi baze sportive

Nicio surpriză pentru reprezentanţii municipalităţii, după prima dezbatere publică a bugetului Iaşului pentru 2017. Ieşenii vor, în mare, străzi, parcări, trotuare, baze sportive şi un transport public care să-i ajute cât mai mult în activităţile lor. La finele acestei săptămâni, cetăţenii vor avea din nou ocazia să-şi spună păsul, în cadrul a două noi dezbateri publice după care, pe 23 martie proiectul bugetului va fi trimis spre analiză consilierilor locali. În fine, votarea bugetului municipiului Iaşi pentru 2017 este prevăzută pentru prima săptămână a lunii aprilie.

Pentru moment, există nu mai puţin de 50 de propuneri vizând bugetul local, dar şi alte probleme punctuale, care vor fi rezolvate de direcţiile şi societăţile comerciale din subordinea Primăriei.

În ceea ce priveşte infrastructura rutieră, ieşenii doresc modernizarea mai multor artere rutiere, precum străzile Lotrului, Crişului, Vămăşoaia, Trei Fântâni, Decebal, Viticultori, Cazărmilor, Olteniei, Banat, Drobeta, Ştefan Procopiu şi Alexandru Cernat. Reabilitarea străzilor din zona Aleea Copou-strada Titu Maiorescu a fost deja preluată de SC Citadin SA, iar pentru cartierul Ţicău în prezent se elaborează un studiu de fezabilitate privind consolidarea versantului din acea zonă. Cetăţenii oraşului au mai solicitat şi amenajarea şi modernizarea drumului spre Aeroportul Internaţional Iaşi, acest proiect urmând a fi realizat în parteneriat cu Consiliul Judeţean.
O altă problemă majoră ridicată de ieşeni a fost cea a parcărilor şi a trotuarelor. Executivul Primăriei a luat deja act de necesitatea proiectării şi execuţiei lucrărilor de refacere a trotuarelor din zona străzilor Decebal şi Theodor Văscăuţeanu, precum şi din zonele Teatrului Luceafărul şi sediului Poliţiei Municipiului Iaşi şi din cartierul Mircea cel Bătrân.
Pe de altă parte, Direcţia de Administrare a Patrimoniului Public şi Privat şi Citadin SA se vor ocupa de amenajarea de parcări, zonele propuse de ieşeni fiind Mircea cel Bătrân, Tătăraşi şi fostul bazar.
Persoanele care au participat la dezbatere au propus şi modernizarea stadionului Tineretului. Primarul Mihai Chirica a reamintit faptul că stadionul face obiectul unui protocol între Primărie şi Federaţia Română de Fotbal, iar în proiectul bugetului pe anul în curs este prevăzută suma de 675.000 lei pentru modernizarea acestuia. De asemenea, edilul-şef a subliniat că municipalitatea caută surse de finanţare pentru construirea unei Săli Polivalente de nivel european, proiectul fiind deja înaintat şi Companiei Naţionale de Investiţii.
În fine, în ceea ce priveşte transportul public, prelungirea traseului de autobuz numărul 19 până la Parcul Tehnopolis a fost una dintre problemele preluate de către reprezentanţii CTP. Autorităţile locale vor căuta o soluţie şi pentru montarea unor rampe care să faciliteze accesul persoanelor cu dizabilităţi în mijloacele de transport, cât şi în instituţiile publice.

Comentarii

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *