Aeroportul Iași poluează acumularea Ciric. Garda de Mediu nu exclude plângerea penală

aeroport

Update: „Ne-am autosesizat în legatură cu scurgerile de substanțe chimice în acumulrea Ciric. Comisarii noștri s-au deplasat la fața locului încă de sâmbătă. În funcție de rezultatele anchetei vom lua masurile legale. Poate fi vorba de o amendă sau de un dosar penal” a declarat Gheorghe Bacușcă, comisar-șef Garda de Mediu Iași.

După ce, acum trei zile, Administrația Bazinală de Apă Prut – Bârlad fusese sesizată că în acumularea Ciric III sunt deversate ape pluviale de culoare albicioasă, reprezentanți ai acestui organism și ai Sistemului de Gospodărire a Apelor din Iași s-au deplasat pentru a verifica situația la fața locului.

Din păcate, lucrurile stăteau conform sesizărilor, în sensul în care în unele zone apa era albicioasă, plină de spumă și mirosea a substanțe organice. S-a constatat și sursa de proveniență a poluării, iar aceasta s-a dovedit a fi Aeroportul Iași, al cărui angajați, neglijând normele prevăzute în autorizația de mediu, în ultimele zile au dezghețat avioanele cu soluție de glicol, iar pentru combaterea poleiului pe platformele betonate au utilizat uree tehnică. Apele rezultate din topirea zăpezii din interiorul aeroportului au angrenat aceste soluții și, prin rețeaua de canalizare, mizeria a ajuns în apele acumulării Ciric III…

Laboratorul de Calitate a Apelor de la A.B.A. Prut – Bârlad a analizat fizico-chimic apele pluviale și s-a demonstrat că acestea depășesc normele impuse prin H.G. nr. 352/2005-NTPA 001, pentru indicatorii de amoniu și detergenți, existând riscul afectării ecosistemului acvatic din acumulare.

Sistemul de Gospodărire a Apelor Iași a executat copci în stratul de gheață de pe acumularea Ciric III, precum și diluția apelor venite din amonte și, de aceea, pentru moment nu s-a constatat mortalitate piscicolă în Ciric.

Comentarii

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *