Un bar din Tudor cere Universității Tehnice 1,3 miliarde lei

O fostă cafenea din campusul studențesc Tudor Vladimirescu, din portofoliul SC Inst Pol SRL, firmă aflată în prezent în administrarea judiciară a unui practician în insolvență, a dat în judecată Rectoratul Universității Tehnice Ghe, Asachi, pentru o datorie de cca 1,3 miliarde lei vechi. Într-o plângere înaintată Judecătoriei Iași, Express Lichidator IPURL le cere magistraților, să oblige conducerea UTI, la plata unor daune civile reprezentând contravaloarea lucrărilor de îmbunătățire, modernizare și reamenajare a unui imobil amplasat la parterul caminului T 13. Practic, între firma Inst Pol SRL și reprezentanții UTI Iași a fost semnat și parafat încă din anul 1995, un contract de închiriere a unui spațiu plus terenul aferent, de la parterul unui camin, unde ulterior a fost deschisă o cafenea studențească. În 2001, chiriașul și-a readjudecat imobilul și dreptul de folosință al acestuia în baza unei licitații, respectiv un spațiu închis și o terasă limitrofă. Pe parcursul derulării contractului de închiriere, administratorul Inst Pol ar fi fost condiționat de locator (n.r.-UTI) să efectueze lucrări de investiții și modernizare a imobilului constând în reconstrucția integrală a acestuia.

“Din 2001 și până în 2008, Inst Pol SRL a realizat lucrări pentru extinderea spațiului, rezultatul investiției fiind o construcție funcțională complet nouă. În acest sens, în 2010, a fost încheiat și un process-verbal de recepție a lucrărilor de modernizare. Având în vedere faptul că, pe parcurs, relațiile contractuale dintre părți s-au deteriorat, noi am procedat la rezilierea contractului pe cale amiabilă. Am cerut apoi despăgubiri iar cei de la UTI au solicitat diferențe de bani reprezentând chiria plătită și alte garanții. Pe 17 octombrie 2012, instanța ne-a obligat la plata integrală a chiriei iar pe reprezentanții instituției de învățământ la plata îmbunătățirilor și amenajărilor efectuate, suma fiind calculată la 131.000 RON, conform unui raport de expertiză efectuat de un expert-tehnic”, a precizat în plângere, lichidatorul Express Lichidator IPURL, Daniel Lupu.

UTI: “Ne pare rău. Acțiunea reclamantului s-a prescris demult”

În replică, conducerea UTI, prin rectorul Dan Cașcaval și juristul Mirela Maria Troia a reacționat și a solicitat respingerea pretențiilor bănești cerute de reprezentantul SC Inst Pol SRL. Într-o întâmpinare, rectoratul UTI a specificat negru pe alb că instituția de învățământ nu va plăti nici un leu deoarece acțiunea în justiție formulate de expertul lichidator s-ar fi prescris de mult. “UTI a acționat în deplină legalitate. Ne pare rău. Nu putem oferi nici o despăgubire. Acțiunea reclamantului a fost lovită de prescripție”, a fost răspunsul tranșant al Rectoratului UTI Iași.

Nicu SAMSON

Comentarii

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *