Cod Roșu de țeapă! Cel mai notoriu escroc cu mașini a revenit pe piață

Mega-escrocul Vasile Grădinaru, fost reprezentant al firmei auto Hachi Motors, cel care a fugit în 2014 cu banii a peste 20 de clienți ce doreau să-și achiziționeze mașini sau motociclete Honda, a revenit în prim-planul anchetatorilor ieșeni cu o nouă țeapă de proporții. Acesta acționează prin firma United Lux Cars SRL, în care nu apare ca acționar ori administrator. Însă, numărul de contact al firmei aparține lui Grădinaru. Recent, țeparul l-a înșelat pe un ieșean, căruia i-ar fi promis achiziționarea a 7 mașini, prin intermediul firmei United Lux, contra unui avans de 50 la sută pentru fiecare, pentru activitatea de rent-a-car (închirierea către persoane fizice ori juridice). În realitate, Grădinaru a folosit toți banii în scopuri personale și a uitat să mai transmită proprietatea mașinilor achiziționate către păgubit. Dacă va fi găsit vinovat, țeparul riscă ani grei de pușcărie, pentru înșelăciune și fals.

Cunoscutul ex-dealer local Hachi Motors, Vasile Grădinaru, cel care a dispărut ca măgarul în ceață cu banii mai multor clienți, a intrat din nou în vizorul procurorilor ieșeni, cu o nouă țeapă de proporții. Într-o plângere adresată Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași, I.H. îl acuză pe Grădinaru de comiterea infracțiunilor de înșelăciune, abuz de încredere, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals și fals intelectual. Totul a pornit de la achiziționarea unui număr de 7 autoturisme care urmau să fie utilizate de reclamant pentru activități de rent-a-car (închirieri către persoane fizice sau juridice pentru o perioadă nedeterminată). Deoarece I.H. nu a reușit să obțină un credit viabil de la BCR pentru proiectul său de business, a apelat la ajutorul prietenului său de familie, Vasile Grădinaru. Practic, Grădinaru s-a oferit personal să-l ajute să cumpere acele mașini prin intermediul unei societăți denumite United Lux Cars SRL. Mai precis, conform înțelegerii, I.H. trebuia să plătească către firma United Lux un avans de 50% din fiecare autovehicul pe care dorea să-l achiziționeze, iar restul de 50% , în câte 12 rate lunare. Banii urmau astfel să ajungă în contul firmei deținute de Grădinaru, cu titlu de chirie, care la rândul ei, urma să cumpere mașinile respective în sistem leasing.

Numai că, socoteala de acasă făcută de I.H. nu s-a potrivit cu aceea făcută în târg. În realitate, fostul dealer de la Hachi Motors, recunoscut drept un adevărat maestru în ale țepelor, ar fi folosit toți banii primiți, în alte scopuri, și nu la plata reală a ratelor de leasing pentru cele 7 autoturisme. Ulterior, așteptând în zadar ca Vasile Grădinaru să-i transmită apoi toate drepturile de proprietate asupra mașinilor achiziționate în leasing pe firma United Lux, I.H a decis să se adreseze anchetatorilor.

Escrocul a folosit banii în interes personal

“Cu banii plătiți de mine către SC United Lux Cars cu titlu de chirie, acestă firmă trebuia să plătească în fapt ratele de leasing, urmând ca la finalul ceor 12 rate lunare Grădinaru să-mi transfere proprietatea, odată cu finalizarea  contractelor. Toate demersurile mele și discuțiile avute cu Grădinaru au fost realizate pe un fond de încredere și de prietenie existente între familia mea și familia Grădinaru, eu și cu soția mea fiind de fapt nașii de botez ai celor doi copii ai acestuia. Pe parcurs, am încheiat cu United Lux, la îndemnul lui Grădinaru, un număr de 7 contracte de închiriere și antecontracte de vânzare-cumpărare. Eu personal urma să plătesc contravaloarea fiecărui autovehicul printr-un avans de 50 la sută, restul, în rate lunare pe timp de un an de zile, sub formă de chirie către United Lux Cars. Ulterior, firma respectivă urma să achite acești bani, mai departe, către societatea de leasing. La finalul celor 12 rate lunare, SC United Lux Cars SRL urma să devină proprietara asupra mașinilor iar apoi se oblige să-mi transmită proprietatea acestora. În acest scop, pentru fiecare autovehicul în parte a fost încheiat câte un contract de închiriere prin care plăteam ratele către United Lux precum și câte un antecontract de vânzare-cumpărare. La final, Grădinaru se obliga să-mi transmită proprietatea celor 7 mașini. Pentru a încheia aceste contracte, Vasile Grădinaru m-a indus în eroare, convingându-mă că aceste contracte de leasing sunt încheiate pe un an de zile și că din ratele plătite de mine va fi achitat și leasingul, astfel încât, la sfârșitul anului să-mi fie transferată proprietatea celor 7 mașini. Ei bine, acest lucru nu s-a întîmplat, Grădinaru folosind banii în alte scopuri”, menționează I.H. în plângerea penală adresată Parchetului.

Escrocul s-a întors la ghișeul băncii și a anulat ordinul de plată

Reclamantul le mai oferă anchetatorilor ieșeni un exemplu tipic al unei țepe clasice date de Vasile Grădinaru, la momentul achiziționării unui autoturism marca Volkswagen Touran, pentru socrul său. În acest context, un apropiat și colaborator al lui I.H., pe nume Claudiu Grigoruță, l-a însoțit pe Grădinaru la bancă pentru a fi sigur că acesta va plăti diferența de plată pentru autoturism. Numai că, după completarea ordinului de plată de către escroc, în numele United Lux Cars, și depunerea acestuia spre aprobare la ghișeul unității bancare, Grădinaru s-a întors la ofițerul bancar și a anulat ordinul de plată astfel încât acei bani nu au mai intrat nici până astăzi în contul societății de leasing, iar mașina a rămas neachitată.

“Am convenit atunci cu Grădinaru ca socrul meu să cumpere un Volkswagen Touran, iar banii primiți de la acesta să fie utilizați pentru închiderea unui contract de leasing ce avea ca obiect un autoturism Renault Fluence. Deși, Grigoruță l-a însoțit la bancă pe Gradinaru și mi-a transmis și o poză cu ajutorul telefonului mobil,  referitor la efectuarea plății, pentru a mă liniști, Vasile s-a întors rapid la ghișeu și a anulat ordinul de plată. Nu știu cum a utilizat Grădinaru acei bani ulterior, cert este că el era de fapt singura persoană împuternicită să se ocupe de contul SC United Lux Cars. Astfel, Grădinaru este singurul răspunzător de această faptă iar intenția sa clară de a mă induce în eroare și de a folosi banii în alte scopuri este evidentă”, le povestește reclamantul, procurorilor.

Grădinaru, vedetă locală în escrocheriile cu mașini străine

De asemenea, reclamantul mai arată că firma lui Grădinaru, și anume  United Lux Cars nu a utilizat banii primiți pentru închiderea contractelor de leasing.

“Am aflat cu stupoare că pentru unele dintre  mașinile pe care le-am plătit și care ulterior trebuiau să-mi fie vândute la finalul celor 12 luni, erau de fapt încheiate contracte de leasing pe o perioadă de 2-4 ani. Practic, autovehiculele erau blocate timp de 2,3 sau 4 ani deoarece abia la finalul contractelor de leasing, SC United Lux Cars SRL devenea proprietarul lor, și avea posibilitatea să mi le vândă. Ulterior, Grădinaru a recunoscut că a utilizat în scopuri personale o parte din banii mei. Mă constitui parte civilă cu o sumă pe care urmează să o precizez ulterior, pe timpul judecății, acesta reprezentând prejudicial pe care l-am suferit ca urmare a infracțiunilor de înșelăciune săvârșite de Grădinaru, prin intermediul firmei United Lux Cars”, a conchis reclamantul I.H., în plîngerea sa.

Fostul dealer Hachi Motors, Vasile Grădinaru, a devenit o adevărată vedetă locală în trasul țepelor. În anii trecuți, escrocul a prejudiciat mai multe persoane prin intermediul unei alte firme fantomă: Total Car, când a vândut mașini sub nume de proprietar deși acesta era dor un simplu utilizator în baza unor contracte de leasing.

Nicu SAMSON

Comentarii

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *