Rețeaua avocaților hienă. Episodul II: Liviu Filip

  • Liviu Filip este „tăticul tuturor”, fiind practic primul avocat din Iași care a mirosit că se pot câștiga bani mulți pe spinarea victimelor accidentelor rutiere și a firmelor de asigurări
  • Tot Liviu Filip este cel care a câștigat în instanță cea mai mare despăgubire pe care o firmă de asigurări a fost obligată să o plătească după un accident: un milion de dolari americani @ Cu cât s-a ales în final familia victimei citiți în rândurile de mai jos
  • Prezentăm mai jos tragediile a trei familii care și-au pierdut câte o ființă dragă într-un accident rutier și care au avut parte de „asistența juridică” a lui Liviu Filip în procesele în care au solicitat daune firmelor de asigurari
  • Cu câți bani s-au ales în final aceste familii și cât i-a rămas lui Filip vom arăta de asemenea în rândurile de mai jos

Odată cu publicarea episodului al doilea din seria de dezvăluri „Rețeaua avocaților hienă”, acea categorie de purtători de robă care câștigă sume enorme de pe urma victimelor accidentelor rutiere și a firmelor de asigurări, am ajuns și la celebru Liviu Filip, cel care în acest domeniu este cunoscut ca fiind „tăticul tuturor”. Asta deoarece Liviu Filip a fost primul care a mirosit această afacere, care se dezvoltă pe spinarea familiilor victimelor accidentelor și a firmelor de asigurări, fiind potrivit unor surse avocatul ieșean care câștigă și cei mai mulți bani aplicând această rețetă. În încercarea de a da un aer de moralitate acestor practici acești avocați au înființat și o serie de asociație care chipurile s-ar îngriji de victime și familiile acestora. Nimic mai fals! Respectivele entități  au fost create ca paravan pentru a mai mulge niște bani de la victime sau firmele de asigurări. În cazul lui Liviu Filip parcă și denumirea asociației înființate trădează o excrocherie și anume, „Asociația pentru protecția accidentelor rutiere”. De ce protecția accidentelor rutiere și nu a victimelor? Să înțelegem că se dorește să fie cât mai multe accidente astfel încât să câștige mai mult avocații de soiul lui Liviu Filip. Succesul acestuia are legătură și cu faptul că foarte mulți funcționari ai statului printre care polițiști îi dau ponturi, adică, îl sună atunci când se petrece un accident rutier și îi furnizează toate datele despre modul în care poate fi contactată victima sau rudele acesteia care trebuie „racolate” în vederea încheierii unui contract de asistență juridică ce vizează obținerea de despăgubiri de la firmele de asigurări. În rândurile de mai jos vom prezenta cazurile a trei familii care au suferit fiecare câte o tragedie, pierzând câte o rudă într-un accident rutier. Vom ajunge de asemenea la concluzia că Liviu Filip câștigă dintr-un astfel de proces mai mult decât oricare dintre victimele accidentului rutier și asta în condițiile în care despăgubirile respective au tocmai rolul de a compensa pierderile materiale și morale suferite.

Cum își racolează „victimele” avocații hienă

Pentru a înțelege mai bine fenomenul trebuie să precizăm că întreaga afacere se bazează pe faptul că polițele de răspundere civilă auto (RCA) acoperă și despăgubiri pentru vătămări corporale și deces dar și despăgubiri pentru pagube materiale. De exemplu, conform poliței deținute de subsemnatul, limita de despăgubiri pentru vătămări corporale și deces este de 5 milioane euro iar cea pentru pagube materiale este de 1 milion de euro. Avocații de genul celor lui Filip și al Gianinei Poroșnicu, speculează această situație și încheie cu victimele accidentelor contracte de „asistență juridică” pentru a obține în numele acestora sume cât mai mari sub formă de despăgubiri de la firmele de asigurări. În toate cazurile investigate până acum de jurnaliștii 7 Est s-a constatat că victimele sau rudele sunt de acord ca banii să fie virați într-un cont bancar deschis pe numele avocatului sau al asociației care pretinde că îi sprijină pe cei care au avut de suferit de pe urma unui accident. Ulterior, victimele primesc atât cât consideră avocatul că valorează suferința acestora.

Filip și despăgubirea de 1 milion de dolari. Unde-s banii?

Liviu Filip este de asemenea și avocatul care a reușit să obțină cea mai mare despăgubire dispusă de o instanță din Moldova în urma unui accident rutier. Acesta este de altfel și primul caz dintre cele trei pe care-l vom prezenta pentru a descrie maniera în care acționează Liviu Filip. Respectivele despăgubiri, în valoare de circa 1 milion de euro, au fost acordate de magistratul Mihai Cojiță de la Judecătoria Roman în urma unui accident petrecut în localitatea Tămășeni din județul Neamț. De altfel, la scurt timp după ce a pronunțat această sentință care l-a satisfăcut pe avocatul Liviu Filip, judecătorul Mihai Cojiță s-a pensionat. Respectivele despăgubiri aveau misiunea de a alina suferința familiei Gabor din Tămășeni ai cărei fiu fusese ucis de un șofer beat.

În dimineața zilei de 1.08.2010, Romeo Constantin un tânăr din localitate, s-a urcat la volan după ce băuse toată noaptea la discotecă și când a ajuns pe strada Orhideelor din localitatea Tămășeni a pierdut controlul volanului și a dărâmat gardul familiei Gabor distrugând și un șopron în care dormea Daniel Gabor, în vârstă de 40 de ani. Familia este contactată imediat de oamenii lui Liviu Filip care se angajează să obțină despăgubiri de la firma de asigurări, respectiv Astra Asigurări. Pentru Cecilia Gabor, mama victimei, Liviu Filip a solicitat despăgubiri de 2.000.000 lei daune morale plus 40.000 lei cheltuieli de înmormantare, pentru fratele său Iosif Gabor a solicitat daune morale de 4.000.000 lei, iar pentru fiul victimei a cerut daune morale de 2.000.000 lei plus o pensie lunară de 500 lei până la finalizarea studiilor. Dosarul penal în cadrul căruia s-au judecat și pretențiile civile a avut nr.1481/291/2011 fiind înregistrat la Judecătoria Roman. În data de 9.06.2011, judecătorul Mihai Cojiță l-a condamnat pe Romeo Constantin la o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu suspendare dispunând de asemenea ca rudele să primească despăgubiri de circa 1 milion de dolari americani după cum urmează: Cecilia Gabor – 1.020.000 lei, din care 1.000.0000 lei daune morale și 20.000 lei daune materiale, Iosif Gabor – 1.000.000 lei daune morale, Adrian Liviu Gabor -1.000.000 lei daune morale și câte 250 lei lunar despăgubiri periodice începând de la producerea evenimentului până la majorat și continuarea studiilor fără a depăși însă vârsta de 26 de ani. De asemenea, toți membrii familiei Gabor au obținut cheltuieli judiciare în valoare de 6.000 lei.

”Noi nici nu știam că s-a aprobat pentru noi un milion de dolari”

Fără să anunțe familia Gabor despre faptul că a obținut despăgubiri de 1 milion de dolari, la numai o lună de la pronunțare, Liviu Filip face o cerere de investire cu formulă executorie a sentinței judecătorești, solicitare care îi este aprobată la data de 8.07.2011, tot de Judecătoria Roman. În baza acestei decizii, Liviu Filip se prezintă la executorul judecătoresc Pavel Mocanu din Piatra Neamț care începe imediat procedurile de executare silită a firmei Astra Asigurări.

„Noi nici nu știam că s-a aprobat pentru noi un milion de dolari. Abia în anul 2012 a venit domnul Fillip la noi și ne-a dat niște bani. Un milion de dolari? Doamne ferește! Nouă ne-a dat câteva sute de milioane de lei vechi la fiecare”, a spus Cecilia Gabor.

Ce a urmat după aceea este învăluit în mister, iar Liviu Filip a refuzat să ofere lămuriri. A încasat Liviu Filip suma de 1 milion de euro de la firma de asigurări? Punem această întrebare deoarece Cecilia Gabor ne-a mărturisit că la un moment dat  Liviu Filip a vizitat-o acasă și a pus-o să semneze niște documente extrem de dubioase.

„M-a pus să semnez o hârtie în care mă angajam să returnez 5 miliarde lei vechi. L-am întrebat pe domnul avocat de ce vorbește despre miliarde pentru că eu nu am încasat atâția bani? De asemenea, avocatul mi-a luat toate hârtiile legate de acest proces, inclusiv procurile și împuternicirile pe cate le semnasem, documentele prin care eram de acord ca ei sa se ocupe de tot ce trebuia făcut în numele nostru, să obținem și noi niște bani”, a adăugat Cecilia Gabor.

L-am întrebat pe Liviu Filip dacă a pus-o pe Cecilia Gabor să semneze o astfel de hârtie, dar a refuzat să ne răspundă. Totuși, semnarea acestei hârtii ar avea logică dacă s-ar fi încasat cel puțin o bună parte din despăgubirea totală, sumă care trebuia restituită ulterior firmei de asigurări deoarece Curtea de Apel Bacău a redus un an mai târziu cuantumul despăgubirilor.

Filip a încasat 305.000 lei

În data de 9.09.2011, avocatul formulează o constestație la executare la care renunță însă la data de 27.10.2011. Asta deoarece tot la 9.09.2011 Astra Asigurări a depus la Judecătoria Piatra Neamț o cerere de suspendare a executării silite. Executarea silită a fost suspendată, însă Astra Asigurări a fost obligată să plătească o cauține în sumă de 305.000 lei. Teoretic, în cazul în care se plătește o astfel de cauțiune se suspendă executarea debitului principal în acest caz în sumă totală de 3.057.904 lei. Asta ar însemna că totuși, teoretic Liviu Filip nu a mai apucat să încaseze milionul de dolari. Chestiunea lasă loc unor speculații de acest fel, deoarece Liviu Fillip a refuzat să coopereze, iar firma Astra Asigurări a dat faliment.

Cu cât s-a ales familia Gabor?

În final, firma de asigurări a formulat recurs iar la data de 4.04.2012, Curtea de Apel Bacău a redus cuantumul despăgubirilor de la 1.000.000 lei la 100.000 pentru Cecilia Gabor, tot de la 1.000.000 lei la 100.000 lei pentru Adrian Liviu Gabor și de la 1.000.000 lei la 70.000 lei pentru Iosif Gabor. Pentru că celelalte dispoziții ale primei sentințe au fost menținute și de Curtea de Apel Bacău, Adrian Gabor ar fi trebuit să primească o pensie lunară de 250 lei, Cecilia Gabor trebuia să primească pe lăngă cei 100.000 lei și daune materiale de 20.000 lei și pe deasupra toți membrii familiei aveau dreptul să recupereze cheltuieli judiciare în sumă de 6.000 lei.

„Eu am încasat 65.000 lei pe care i-am depus într-un cont la CEC, mai am vreo 17.000 lei, dar sunt foarte bolnavă și am nevoie de bani. Băiatul Adrian a primit de asemenea 65.000 lei pe care îi are în continuare la bancă. Eu de alți bani nu știu. Nu știu cu câți bani a rămas avocatul. Cât a luat Iosif, fiul meu, nu știu, ar trebui să-l întrebați”, a mai spus Cecilia Gabor.

Iosif Gabor este plecat la muncă în portul Constanța deoarece are copii de crescut și în județul Neamț nu și-a găsit de lucru. Am discutat însă cu soția lui, Maria Gabor, care și-a amintit că soțul său a încasat în jur de 50.000 lei. Prin urmare, în baza celor afirmate de membrii familiei Gabor, putem trage concluzia că avocatul Liviu Filip și-a oprit câte 35.000 lei de la Cecilia și Adrian Gabor, 20.000 lei de la Iosif, a rămas cu despăgubirile materiale de  20.000 lei pe care urma să le primească Cecilia dar și cu cheltuielile judiciare în sumă de 60.000 lei. Adică Liviu Filip s-a ales în final cu 170.000 lei, mult mai mult decât au primit în total membrii familiei Gabor. Mai trebuie precizat că după finalizarea procesului, judecătorii au dispus restituirea cauțiunii de 305.000 lei, bani care trebuiau să se întoarcă la firma de asigurări. L-am întrebat de asemenea pe Liviu Filip dacă este moral să câștige mai mult decât familia care a trecut prin cumplita tragedie, dar avocatul a refuzat să ne răspundă. Adrian Gabor nu și-a mai încasat bursa lunară de pe data de 10.10.2014 dar acest lucru nu-l mai interesează acum pe Liviu Filip.

„Am sunat și l-am întrebat pe domnul Filip de ce nu și-a mai încasat băiatul bursa. Nu am primit nici un răspuns care să mă satisfacă. L-am sunat înainte de Paște să-i întreb dacă nu ne mai trimit și nouă niște bani. De atunci nu mi-ai mai răspuns la telefon”, a adăugat Cecilia Gabor.

Despăgubiri de pe urma unei bătrâne ucise. Filip a ras tot!

Celălalt caz pe care îl prezentăm se referă la un accident petrecut pe data de 12 iulie 2008 în localitatea Osoi din comuna Comarna. Atunci, un tănăr pe nume Laurențiu Zamfir, care conducea o autoutilitară Ford Tranzit a accidentat-o mortal pe Florica Roșu în vârstă de 82 de ani care se angajase în traversarea străzii. Familia a fost contactată imediat de cabinetul avocatului Liviu Filip care a promis obținerea unor despăgubiri consistente de la firma de asigurări. Trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași, Laurențiu Zamfir a fost condamnat le o pedeapsă de 1 an și 4 luni de închisoare cu suspendare, iar firma de asigurare italiană la care se încheiase poliția RCA pentru autovehicul, respectiv Duomo Uni One Assigurazioni-Servizi, a fost obligată să le despăgubească pe cele două fiice ale bătrânei ucise și anume pe Elena Tudor și pe Mariana Samoilă, sentința rămânând definitivă la Curtea de Apel Iași în data de 29.06.2012. Cele două fiice au obținut fiecare despăgubiri morale de 20.000 lei. În plus, pentru cele două femei s-a aprobat plata unor cheltuieli judiciare de câte 2.000 lei de fiecare. În final, cei mai mulți bani au rămas tot la Liviu Filip.

„Eu nu am vrut inițial să închei contract cu Liviu Filip, dar s-a dus la sora mea și a convins-o. În final ne-a convins și, după terminarea procesului, Filip și-a oprit 35 la sută. Am primit fiecare câte 13.000 de lei, dar ceea ce m-a deranjat mai mult este faptul că Liviu Filip a încasat și cheltuielile judiciare în valoare de 2.000 lei de fiecare. Când l-am întrebat de ce trebuie să-i rămână și acești bani mi-a răspuns că au efectuat unele cheltuieli în timpul procesului. Nu înțeleg ce fel de cheltuieli au efectuat ei în condițiile în care martorii au fost aduși la proces pe cheltuiala mea”, a spus Mariana Samoilă.

Un calcul matematic simplu arată că după finalizarea acestui dosar Liviu Filip s-a ales cu 18.000 lei adică mult mai mult decât fiecare dintre cele două fiice ale bătrânei.

Bătrân ucis după ce a fost luat la „Ia-mă, nene”

Ultimul caz pe care-l prezentăm se referă la un accident rutier petrecut pe data de 21 februarie 2011 când un tânăr de 22 de ani din Șipote pe nume Ionuț Adi Roșcăneanu s-a urcat băut la volanul unui autoturism marca Opel după ce se cinstise la un bar din Movileni de bucurie că-i născuse nevasta. În drum spre casă, acesta a luat în mașină și patru autostopiști. Fiindcă nu a adaptat viteza pe drumul acoperit cu gheață, acesta a pierdut controlul volanului iar mașina s-a înfipt în copac. În urma impactului, unul dintre autostopiști și anume Petru Daniliuc, în vârstă de 73 de ani, a fost rănit grav, iar după câteva zile a decedat la Spitalul de Neurochirurgie. În acest dosar au fost acordate despăgubiri soției și copiilor celui decedat, aceștia fiind asistați de avocatul Liviu Filip. Inițial, la Judecătorie, soția și copiii bătrânului, respectiv Maria Daniliuc și Ioan, Constantin și Petru Daniliuc au primit despăgubiri considerabile. Astfel, Maria Daniliuc a primit despăgubiri de 170.000 lei (circa 40.000 euro), iar copiii au primit fiecare câte 120.000 lei adică circa 30.000 euro. Curtea de Apel a redus însă cuantumul despăgubirilor de la 170.000 lei la 85.000 lei iar pentru fiecare fiu al victimei cuantumul acestora a fost redus de la 120.000 la 45.000 lei de fiecare. Din toate aceste sume, Liviu Filip și-a oprit 35 la sută, adică circa 77.000 lei, mai mult decât sumele cu care s-au ales în final fiecare dintre membrii familiei Daniliuc.

„Așa a fost înțelegerea încă de la început, avocatul trebuia să încaseze 35 la sută din tot. Dar noi am fost mulțumiți în final”, a spus Petru Daniliuc.

Răspuns incoerent și abject trimis de Filip

Jurnaliștii 7 Est i-au trimis lui Liviu Filip o serie de întrebări legate de dosarele prezentate mai sus. În loc să ofere unele răspunsuri logice, Liviu Filip a trimis o serie de cuvinte abjecte și fără logică.

„Se cheamă șantaj….Datele sunt confidențiale comform (corect se scrie conform – n.r)…Vă mai dau și în judecată”, a scris Liviu Filip.

Constantin MAZILU

Comentarii

There are 1 comments

  1. Si la Mironeasa sunt 2 familii reprezentate de domnul avocat Filip. Au murit doi frati intr-un accident de masina si domnul avocat le da cate 100 lei de copil, la mame. Cica asa le da asigurătorul.
    Familia Ursu Elena 6 copii si Ursu Mihaela 3 copii. Nu am primit nici un ban de la asigurător, am semnat o procura avocatului, a spus ca ne ajuta el. Ajutati-ne si pe noi.

    Reply

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *