Gianina Porosnicu

Rețeaua avocaților hienă. Episodul I: Gianina Poroșnicu

  • Deschidem o serie de dezvăluiri despre rețeaua avocaților hienă, avocații care câștigă sume enorme în urma accidentelor rutiere
  • Sume de ordinul sutelor de mii de euro plătite drept despăgubiri de firmele de asigurări ajung în conturile acestor avocați, iar în cele mai multe cazuri victimele accidentelor rutiere rămân cu buzele umflate
  • În ediția de astăzi prezentăm cazul unui ieșean accidentat pe trecerea de pietoni, hărțuit de avocata Gianina Poroșnicu pentru că acesta nu a vrut să-i dea o parte din bruma de despăgubiri obținute de la firma de asigurări

Se înregistrează din ce în ce mai multe situații de acest gen în care se constată pur și simplu că „s-a sărit calul”, situații în care persoane care au suferit accidente rutiere sau urmașii acestora (pentru cazurile în care victimele au decedat) au rămas cu buzele umflate pentru că banii încasați sub formă de despăgubiri de la firmele de asigurări i-au luat avocații. Vom numi această categorie de  purtători de robă „avocați hienă”, deoarece ca și celebru prădător patruped, aceștia vânează dosarele în care victima accidentului rutier a decedat, pentru că, în astfel de situații firmele de asigurări, de cele mai multe ori în baza unor sentințe judecătorești, plătesc cele mai mari despăgubiri, de ordinul sutelor de mii de euro. Familia victimei este convinsă să semneze contractul de „asistență juridică” chiar la scurt timp după ce a aflat de decesul rudei. Familia este ademenită cu niște bani, avocatul se oferă să plătească unele cheltuieli de înmormântare, iar cei mai mulți semnează așa-zisele contracte de asistență juridică fără să observe că acestea conțin o clauză care prevede că banii obținuți din despăgubiri intră într-un cont al avocatului sau al vreunei asociații care pretinde că apără „drepturile victimelor accidentelor rutiere” controlată tot de respectivul purtător de robă care în final se alege cu toți banii. Grav este că rețeaua avocaților hienă este sprijinită de funcționari ai statului român, polițiști și alți angajați de la ghișee, care îi anunță pe acești avocați când are loc un accident rutier și mai mult decât atât le oferă și numele de telefon ale rudelor celor care au căzut victime unui accident rutier. Cei mai cunoscuți dintre avocații care și-au dezvoltat o adevărată afacere din încasarea despăgubirilor plătite pentru accidentele rutiere sunt Liviu Filip și Gianina Poroșnicu. Numele celorlalți avocați vor fi devoalate pe parcursul dezvăluirilor din edițiile viitoare ale 7 Est.

Începem seria dezvăluirilor cu cazul unui ieșean, victimă a unui accident produs pe trecerea de pietoni, care a fost hărțuit ani de zile de avocata Gianina Poroșnicu, cea care voia să i se achite aproape jumătate din sumele infime obținute drept despăgubiri de la firma de asigurări. Ieșeanul se numește Anton Mândru Roșca, iar în anul 2010, pe 19 decembrie, în jurul orei 15.00, a fost victima unui accident rutier produs pe trecerea de pietoni. Bărbatul se angajase regulamentar în traversarea străzii Canta în zona în care aceasta se intersectează cu strada Stindardului când a fost lovit de un autoturism Daewoo cu numărul de înmatriculare IS-24-LEU, condus de Vasile Leu. Expertiza a arătat că Anton Mândru Roșca se afla pe trecerea de pietoni în momentul în care a fost lovit de autoturismul condus de Vasile Leu. Anton Roșca a suferit mai multe fracturi în urma acestui accident rutier având nevoie de 45 de zile de îngrijiri medicale. Imediat după ce și-a revenit, Anton Roșca a fost contactat de avocata Gianina Poroșnicu. La data de 15 decembrie 2010, Anton Roșca semnează cu Gianina Poroșnicu un contract care nu are forma clasică a contractelor de asistență juridică pe care le semnează de obicei avocații și clienții lor. Obiectul acestui contract este „obținerea de despăgubiri”.

Despăgubiri infime

Între timp, Fondul de Protecție a Victimelor Străzii i-a trimis lui Anton Roșca o adresă prin intermediul căreia i-a transmis că valoarea despăgubirilor care i se pot plăti este de 12.800 lei. De precizat că Fondul de Protecție a Victimelor Străzii (FPVS) este o asociație cu personalitate juridică ai cărei membri sunt toate firmele de asigurări care practică asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto. FPVS este organismul prin intermediul căruia se plătesc despăgubiri victimelor accidentelor rutiere. În cazul în care victimele sau familiile acestora nu sunt mulțumite de despăgubirile propuse de FPVS, acestea se pot adresa instanței. În cele mai multe dintre situații judecătorii aprobă despăgubiri mai mari decât cele propuse de FPVS. De regulă, așa cum am explicat și în preambulul acestui articol, „avocații hienă” se bat să ajungă în justiție pentru a încasa despăgubirile decise de judecători care în unele situații depășesc și 1 milion de euro. Ori, în acest caz familia Roșca a acceptat despăgubirile propuse de FPVS semnând un document prin care se angaja că nu mai are alte pretenții de la firmele de asigurări.

Poroșnicu vrea banii

Deși despăgubirile primite de Anton Roșca sunt infime, iar familia nu a vrut să solicite și alte despăgubiri pe calea justiției, Gianina Poroșnicu a solicitat să i se plătească 35 la sută din sumă, conform contractului menționat mai sus, cel care avea ca obiect „obținerea de despăgubiri”. Menționăm că după ce a fost accidentat, Anton Roșca a fost îngrijit în permanență de sora sa Doina Roșca. De aceea, acesta a acceptat ca suma de 12.800 lei plătită drept despăgubiri să fie plătită în contul surorii sale. Anton și Doina Roșca nu au acceptat să-i plătească avocatei Poroșnicu 35 la sută din despăgubiri considerând că aceasta nu merită.

„De ce să-i dăm acești bani, dacă ea nu a făcut nimic? Eu personal am sunat la Fondul de Protecție a Victimelor Străzii, cei de acolo mi-au spus că nu au nici o legătură cu avocata Poroșnicu și că trebuie să vorbesc direct cu ei”, a spus Doina Roșca.

I-a târât prin procese

Văzând că nu obține banii pe care-i voia, Gianina Poroșnicu i-a dat în judecată pe Anton și Doina Roșca pentru a obține executarea silită a acestora. Acesta a câștigat primul proces de încuviințare a executării silite obținând dreptul de a recupera de la aceștia 4.480 lei în baza contractului încheiat cu Anton Roșca (cei 35 la sută) și 609 lei cheltuieli de executare, adică în total 5.089 lei, aproape jumătate din ceea ce obținuse bărbatul de la FPVS. Anton și Doina Roșca au făcut contestație la executare și au câștigat definitiv în data de 13.10.2014  printr-o sentință pronunțată de Tribunalul Iași. Instanța a motivat că Gianina Poroșnicu nu este îndreptățită să solicite 35 la sută din despăgubirile obținute de Anton Roșca.

„Deși am câștigat acum doi ani și există autoritatea lucrului deja judecat, femeia asta a continuat să ne hărțuie. Recent ne-a mai trimis o somație să-i dăm banii. Doamne, cât ne-a mai hărțuit această femeie! „, a adăugat Doina Roșca.

„Nu mi-au dat banii”

Contactată telefonic de jurnaliștii 7 Est, Gianina Poroșnicu a început să amenințe cu deschiderea unor procese civile împotriva redacției adăugând că va trimite un punct de vedere, fapt care nu s-a mai petrecut până la închiderea ediției.

„Oamenii ăia nu mi-au dat banii. Vă rog să nu dați nimic în ziar. Eu mă consider un avocat foarte bun. În acest dosar eu nu am obținut despăgubiri mai mari deoarece ei nu au vrut au acceptat suma plătită de Fondul pentru Protecția Victimelor Străzii”, a spus Gianina Poroșnicu.

În data de 30.05.2014, Vasile Leu cel care l-a accidentat pe Anton Roșca a fost condamnat la 8 luni cu suspendare fiind trimis în judecată pentru vătămare corporală din culpă și părăsirea locului accidentului.

Constantin MAZILU

Comentarii

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *