Terenuri de 400.000 de euro, scoase la licitație! Regele Fermelor de Porci pierde o avere la Bârnova

Pe 19 decembrie, cinci terenuri situate în intravilanul comunei Bârnova, proprietatea omului de afaceri Mihai Țibucanu, sunt scoase la licitație de către un executor

Considerat în urmă cu numai câțiva ani drept unul dintre cei mai de succes tineri oameni de afaceri, Mihai Țibucanu simte acum gustul amar al eșecului și al falimentului.

La sfârșitul acestui an, pe 19 decembrie, un executor judecătoresc scoate la licitație cinci terenuri deținute de acesta în intravilanul comunei Bârnova. Acestea au o suprafață totală de aproximativ 2,7 hectare și sunt evaluate la aproximativ 1,8 milioane de lei, echivalentul a 400.000 de euro. Terenurile nu pot fi vândute decât în bloc, la comun, deoarece, după cum argumentează executorul judecătoresc, sunt deservite de o singură cale de acces.

Mihai Țibucanu a grantat cu averea personală pentru un credit de 2,8 milioane de lei, contractat de o societate a acestuia, Agricola A.C.C. SRL, de la OTP Bank. Firma a intrat în faliment, iar în 2015 instanța de judecată a pronunțat sentința prin care a încuviințat executarea averii familiei Îibucanu în contul datoriei.

Executările se țin lanț

În vara acestui an, alte terenuri ale lui Țibucanu au fost scoase la licitație, la acea dată fiind vorba de aproximativ 20 hectare situate pe teritoriul comunei Dumești.

În vară, Mihai Țibucanu a declarat pentru 7Est că afacerile sale au intrat în picaj în momentul în care piața din Rusia a refuzat să mai importe carne din România.

Afacerile fermierului Țibucanu au început să șchiopăteze încă de acum un an, când două dintre firmele sale de creștere a porcilor au fost la un pas de insolvență din cauza nerespectării unor obligații financiare față de un partener de afaceri german. Mai precis,  în toamna lui 2016, societatea Romanian Pigs SRL Cluj, administrată de cetățeanul neamț, Adrianus Straathof, a depus la Tribunalul Sindic, două cereri de intrare în insolvență pentru firmele Pig Farm, care și-a modernizat fermele cu fonduri europene, și  pentru Ferma Robert, ambele aparținând lui Țibucanu. Mai precis, administratorul german Straathof, cu mai multe afaceri în Cluj, a reclamat faptul că nu și-ar mai fi primit banii promiși în urma unor contracte de afaceri încheiate cu societățile fermierului ieșean, Mihai Țibucanu.

În urmă cu câțiva ani, firmele lui Țibucanu gestionau proiecte cu finanțare europeană de milioane de euro și aveau o capacitate de procesare a zeci de mii de animale.

 

 

 

 

 

Bianca CRISTEA

Comentarii

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *