Rușinea de pe lume: Miliardarul Al Deiri, dat în judecată pentru o datorie de 1000 de dolari la impozite

Controversatul afacerist Ahmad Al Deiri, unul dintre cei mai cunoscuți miliardari din Iași, refuză să-și plătească taxele și impozitele anuale către Direcția Economică a Finanțelor Publice Locale. Pentru o datorie de aproape 4.000 de lei, cu tot cu penalități, reprezentând o taxă anuală de folosință a unui teren agricol, patronul Sirajului a fost dat în judecată de Municipalitate și chemat să dea cu subsemnatul în fața judecătorilor, la data de 21 aprilie 2017. Conflictul dintre Primăria Iași și afacerist s-a acutizat în toamna lui 2016, când miliardarul a refuzat să scoată din buzunare o sumă infimă pentru el, de aproximativ 3.000 de lei, ca să-și achite la Finanțele Publice Locale un debit calculat pentru perioada 1 iulie 2013 – 1 ianuarie 2015, reprezentând taxa anuală de folosință teren agricol. Mai precis, reprezentanții Primăriei au stabilit că Al Deiri figurează în evidențele fiscale ale Finanțelor Locale cu o datorie de 2.739 de lei, plus penalități și majorări de întârziere în sumă de 1135,17 lei. Datoria înregistrată reprezintă taxele și impozitele pe care miliardarul nu le-a achitat pentru folosința unui teren în suprafață de 913 metri pătrați, situat în Iași, pe Soș. Bucium nr. 53.

Acțiune în răspundere delictuală

După ce a fost notificat de nenumărate ori de Finanțele Locale ca să-și plătească debitul, afaceristul a fost acționat în judecată într-o acțiune în răspundere delictuală, riscând o amendă penală consistență și chiar pierderea terenului cu pricina. “D-l Al Deiri a beneficiat de folosința unui teren agricol în baza unui contract de folosință încheiat cu Municipiul Iași. Potrivit contractului, pentru cei 913 mp s-au cerut fix 3 lei/mp rezultând astfel o datorie de 2739 de lei. Valoarea contractului se modifică anual prin aplicarea procentului de majorare stabilit prin Hotărâre de Consiliu Local. Municipalitatea solicită obținerea unei hotărâri judecătorești ce va constitui titlu executoriu ulterior procedându-se la executarea silită conform legii, în vederea recuperării debitului restant”, se arată în sesizarea trimisă Judecătoriei Iași, de către juriștii Primăriei, prin jurista Doina Florescu.

Datorii de milioane de euro către băncile comerciale

Stâpânul Sirajului nu stă bine nici la capitolul bussines. Dacă în urmă cu 10-15 ani Al Deiri învârtea bani cu lopata prin firmele sale prospere, în prezent cea mai importantă societate a sa, Siraj AD Impex SA întregistrează datorii de milioane de euro către băncile comerciale. Astfel, în capul listei creditorilor se află Banca Comercială Intesa Sanpaolo România SRL Arad, prin sucursala Vaslui, care s-a înscris la masa credală a falimentarei Siraj cu suma de 8.949.445 lei. Raiffeisen Bank are de recuperat 10.587.079 lei, Banca de Import Export a Romaniei, Exim Bank SA – 384.244 lei, ANAF (taxe si impozite) – 30.516 lei, Lindab SRL – 653.965 lei, Cargil Agricultura – 683.419 lei, AG Building & Cladding SRL – 35.132 lei, Rukki Romania SRL – 385.653 lei. Mai mult, există și institutii de stat care au de recuperat de la firma sirianului sume consistente.  În topul creanțelor bugetare se află Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN SA care revendică 5.235.936 lei, Autoritatea de Supraveghere Financiar – 5.822 lei, Compania Națională de Drumuri și Autostrăzi – 1.117 lei. Ahmad Al Deiri s-a înscris și el la masa credală a Sirajului solicitând ca firma să-i returneze un credit de 3.894.685 lei. Afaceristul a preluat complexul Siraj în 1999, când, cu complicitatea statului, Societatea Comercială pentru Desfacerea cu Ridicata a Mărfurilor Alimentare Moldova SA (firmă de stat) a fuzionat cu SC Siraj AD Impex SRL.

Nicu SAMSON

Comentarii

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *