Forna, noua regină a imobiliarelor. Tunurile decanei de la „Stomato” lipsesc din declarația de avere

Decanul Facultății de Stomatologie de la UMF Iași a devenit unul dintre cei mai importanți jucători de pe piața imobiliară  În ultimii ani, Norina Forna a semnat contracte de vânzare-cumpărare pentru terenuri și clădiri a căror valoarea ajunge la câteva milioane de euro  O bună parte din „combinații” lipsesc cu desăvârșire din declarația de avere

Norina Forna, decanul Facultății de Stomatologie din UMF Iași și aspirant la funcția de rector al instituției de învățământ superior, a devenit unul dintre cei mai importanți jucători pe piața imobiliară ieșeană. În acest domeniu al afacerilor, Norina Forna pare să nu fi ratat nimic, a ridicat case și le-a vândut, a vândut loturi cuprinse între 500-600 metri pătrați pentru ridicarea unor locuințe și a investit bani inclusiv în amenajarea unor clădiri de birouri care îi aduc anual venituri din chirii. Începute timid după anul 2003, când Forna a vândut primele loturi de teren în comuna Rediu, afacerile imobiliare ale acesteia au înregistrat un boom în anul 2011 când a încasat 4.619.098 lei din vânzarea unor proprietăți imobiliare, atingând apogeul în perioada 2014-2015, când a reușit să înstrăineze zeci de case și loturi de teren în comuna Miroslava. Anul 2016 a fost însă unul extraordinar pentru afacerile Norinei Forna, aceasta reușind să încheie două tranzacții importante pe sume foarte mari. Tranzacțiile imobiliare înregistrate de decanul Facultății de Stomatologie pot fi cuantificate în milioane de euro. Nu are rost să intrăm în detaliile tuturor tranzacțiilor imobiliare încheiate de decanul de la Stomatologie, considerând că sunt necesare câteva exemple pentru a arăta că Forna este unul dintre principalii jucători de pe piața imobiliară ieșeană.

A moștenit terenuri la Rediu și la Miroslava

Succesul financiar al Norinei Forna și intrarea în afaceri imobiliare nu poate fi pus numai pe seama influenței și poziției sale sociale. În perioada 1991-1993 aceasta a reușit să recupereze mai multe terenuri pe care bunicii săi le-au deținut pe raza comunei Rediu, iar mai târziu a obținut un titlu de proprietate pentru o suprafață de 16 hectare pe raza comunei Miroslava. Astfel, în data de 2.03.1992, Norina Forna obține titlul de proprietate nr.115.633 pentru o suprafață de 9.000 metri pătrați, fiind vorba după cum s-a precizat mai sus de o moștenire lăsată de bunicul său deoarece pe titlul apare și Frunzăreanu Gheorghe Valeriu Nicolette. Un an mai târziu, a mai fost emis titlul de proprietate nr.116.473 pentru o suprafață de 1 hectar în comuna Rediu, pe numele lui Frunzăreanu Gheorghe Valeriu Nicolette, moștenitoare fiind tot Norina Forna. Frunzăreanu Nicolette este mama Norinei Forna, iar Frunzăreanu Gheorghe Valeriu este bunicul acesteia. După 10 ani, în anul 2004, Norina Forna obține  un titlu de proprietate pentru o suprafață de 7.000 mp pădure aflată tot în comuna Rediu.

Retrocedare după arestare

La capitolul retrocedări, decanul de la Stomatologie a dat lovitura în anul 2010, când a primit titlul de proprietate pentru o suprafață de 16 hectare de teren pe teritoriul comunei Miroslava. De altfel, această cerere de retrocedare a declanșat unul dintre cele mai mari scandaluri de corupție care au zguduit Iașul în perioada post-decembristă. Pentru că i-ar fi cerut mită Norinei Forna pentru a-i aproba cererea de retrocedare, prefectul Radu Prisăcaru, dar și fostul șef al Agenției Domeniilor Statului, Flavius Ioniță au fost arestați în anul 2005 și ulterior condamnați la închisoare. O parte din suprafețele de la Rediu și Miroslava au fost parcelate  în loturi cuprinse  între 500 și 1.000 metri pătrați și vândute unor familii care voiau să-și contruiască case. Au fost vândute însă și suprafețe mai mari.

Șase tranzacții mari într-o singură zi

Cea mai mare parte din terenurile de la Rediu au fost vândute într-o singură zi, pe data de 11 august 2005. În această zi, Norina Forna a vândut 4.950 mp în Rediu către un anume Mircea Anghelache cu 9.901 euro și 5.049 mp către un anume Mihai Solcanu cu 10.100 euro. În aceiași zi, aceasta a vândut un hectar către un anume Ștefan Hanganu cu 20.000 euro. În aceiași zi decanul de la Stomatologie vinde 54.999 mp către un anume Marcel Rediu cu 110.000 euro. Tot pe 11 august 2005, Norina Forna a vândut către un anume Adrian Preda, o suprafață de 7999, 97 mp situată în comuna Rediu la un preț de 16.000 euro. Și tot pe 11 augus 2005, Norina Forna a vândut către Amartinesei Veronica, o suprafață de 2.000 mp, la Rediu, la un preț de 3.000 euro. În aceiași zi o suprafață de 85.000 mp a fost împărțită în 105 loturi cuprinse între 700-800 mp, suprafețe care au fost vândute ulterior

La Miroslava a construit case

În ceea ce privește terenul de la Miroslava, pentru o parte din suprafața de 16 hectare au fost făcute Planuri Urbanistice Zonale în vederea construirii unor cartiere de vile. De asemenea, aceasta a reușit să vândă unele suprafețe mai mari către unii dezvoltatori care au vrut  să construiască blocuri. De exemplu, Norina Forna a vândut case de locuit cu suprafețe utile de 138 metri pătrați și terenul aferent în suprafață de circa 500 metri pătrați la un preț cuprins între 90.000-100.000 euro. Aceasta a declarat la Primăria Miroslava zeci de astfel de tranzacții.

Terenuri și pentru blocuri

După cum s-a precizat mai sus decanul de la Stomatologie a vândut la Miroslava terenuri și celor care au vrut să construiască blocuri. De exemplu, pe data de 30 martie 2013 dezvoltatorul Dănuț Mihu a cumpărat de la Forna 2.812 mp la un preț de 55.863 lei. Având în vedere că prețurile pentru terenuri sunt mult mai mari la Miroslava, este evident că în contractul de vânzare-cumpărare nu a fost trecută valoarea reală.

Anul trecut a încasat „grosul”

În ceea ce privește terenurile moștenite la Miroslava însă, cele mai mari tranzacții par să fi fost încheiate anul trecut. Astfel, pe 7 octombrie 2016, Norina Forna a vândut către Petro Grup SRL, o firmă patronată de Petru Vicol care construiește blocuri, o suprafață de 1.545 mp la un preț de 697.186 lei. Anul acesta, Petro Grup a renunțat la o parte din suprafața achiziționată returnând-o către Forna. De asemenea, potrivit declarației de avere, tot în luna octombrie a anului 2015, Norina Forna a vândut un teren cu 299.000 euro tranzacția fiind încheiată cu o persoană fizică.

Asociată cu polițistul Șoric la o clădire de birouri

În ceea ce privește afacerile cu clădirile pentru birouri, Forna a debutat în acest domeniu pe 26 februarie 2009, când decanul Facultății de Stomatologie a intrat într-o combinație cu Aurelian Șoric, fostul șef al Inspectoratului de Poliție Neamț, demis un an mai târziu în 2010 după asasinearea unui interlop într-un bar din Piatra Neamț și după ce acesta a luat apărarea unor cămătari. Revenind, pe data de 26 februarie a.c, când Șoric era încă șef al IPJ Neamț, acesta decide împreună cu soții Forna să ridice o clădire de birouri pe trei nivele cu tot cu parter, în municipiul Iași pe strada Mihail Kogălniceanu nr.2. Cele două familii s-au asociat prin semnarea unui contract de cesiune. Adică, familia Șoric cesiona către familia Forna o cotă indiviză de 1/2 din  drepturile și obligațiile ce rezultau din autorizație de construcție eliberată de municipalitate pentru edificarea clădirii. Cu această ocazie, familia Șoric punea la dispoziția terenul în suprafața de 307 mp pe care îl cumpărase în 2004, iar familia Forna se obliga să investească 300.000 euro în construirea clădirii, lucru care de altfel s-a întâmplat. S-a mai stabilit cu această ocazie că, după ce construcția se va finaliza, cele două familie vor deveni fiecare coproprietare în proporție de 1/2 asupra întregului imobil care este în prezent închiriat și-i aduce venituri la fel de importante ca și cele enunțate mai sus profesoarei de la UMF.

Norina Forna a refuzat să răspundă apelurilor telefonice ale jurnaliștilor 7 Est.

Constantin MAZILU

Comentarii

There are 1 comments

  1. eu nu inteleg unde este ilegalitatea sau ce insinuati , din cate am citit femeia a mostenit o suprafata de teren dupa care a vandut-o pe multi bani ce este ilegal in asta ?

    Reply

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *