Alo, primăria? Bolobiță, ai legătura! Bloc ilegal, recepționat în acte cu un an înainte de finalizare

Este incredibil ce s-a întâmplat!   În loc să sancționeze neregulile unui dezvoltator care ridica un bloc în zona Bucșinescu, reprezentanții municipalității au semnat un proces verbal de recepție finală  Este vorba despre blocul construit de Cristian Bolobiță pe strada Adunați nr.25  Golănia a fost descoperită de Inspectoratul de Stat în Construcții  În decembrie 2015, Poliția Locală a semnat procesul verbal de recepție finală, iar după jumătate de an a constatat nerespectarea autorizației de construire

Neregulile urbanistice, tolerate de municipalitate.  Reprezentanții serviciilor de urbanism din municipalitate, atât cele cu atribuții de control cât și cele care reglementează, au început să fie în complicitate cu firmele care construiesc ilegal case și blocuri de locuințe în municipiul Iași. Situația pe care o vom prezenta mai jos este relevantă pentru ce se întâmplă acum la Iași în această privință.

Serviciile de control urbanism din cadrul municipalității au semnat procesul de verbal de recepție pentru blocul de locuințe construit de dezvoltatorul imobiliar Cristian Bolobiță pe strada Adunați nr.25 cu cel puțin un an înainte ca lucrările să fie finalizate. Mai mult decât atât, primăria a fost de acord cu acest proces verbal de recepție în condițiile în care în perioada respectivă municipalitatea primise mai multe sesizări de la cetățeni care reclamau faptul că dezvoltatorul nu respectă autorizația de construire.

Bloc „finalizat” în câteva luni

Totul a început în data de 26.05.2015, când firma Auto Trans Com SRL, patronată de Bolobiță, a obținut autorizația de construire nr.493 privind „construirea unor locuințe colective pe teren proprietate”.  Se stabilește un procent de ocupare a terenului de 50 la sută (adică se putea construi pe jumătate din suprafață ), un coeficient de utilizare a terenului de 4 și un regim de înălțime de P+7E. Adică, s-a autorizat o construcție pe 8 nivele, în condițiile în care în jur sunt numai case. În condițiile acestea, ne întrebăm de ce în alte situații, celor care solicită un certificat de urbanism sau o autorizație de construire li se cere să respecte un anumit „regim de înălțime”.

La numai șapte luni de la obținerea autorizației de construire, Bolobiță s-a adresat municipalității pentru a-i semna și elibera procesul verbal de recepție finală a lucrărilor de la blocul de locuințe de pe strada Adunați nr.25.  Asta în condițiile în care, după cum s-a mai precizat, proprietarii caselor din zonă sesizaseră încălcări ale autorizație de construcție și, mai mult decât atât, lucrările erau departe de a fi finalizate. De altfel, ilegalitatea privind semnarea procesului verbal de recepție a fost constatată de inspectorii bucureșteni de la Inspectoratul de Stat în Construcții. Locuitorii din zonă au fost nevoiți să se adreseze conducerii centrale a acestei instituții, deoarece au constatat că pe plan local respectivele nereguli erau tolerate. Prin urmare, Inspectoratul de Stat în Construcții a verificat „investiția” în luna august a anului 2016.

„Investitorul a prezentat pentru control procesul verbal de recepție nr.552/2.12.2015 încheiat la solicitarea sa  în vederea intabulării imobilului. Acest proces verbal de recepție nu corespunde prevederilor Regulamentului de recepție a lucrărilor de construcții și instalații aferente acestora aprobat prin HG nr.273/1994, investitorul având obligația să efectueze recepția blocului de locuințe cu respectarea normelor după finalizarea tuturor lucrărilor prevăzute în documentația tehnică”, se arată în procesul verbal de control întocmit de Inspectoratul de Stat în Construcții.

Lucrări fără autorizație

De asemenea, controlul efectuat de inspectorii bucureșteni ai Inspectoratului Național de Stat în Construcție (INSC) a confirmat și o bună parte din sesizările formulate de locatarii din zonă, cele legate de nerespectarea autorizației de construcție.

„S-a constatat că după ultimul control efectuat de Inspectoratul Județean în Construcții la acest obiectiv investitorul a impus modificări și la lucrările de zidărie de închidere extrerioară și de compartimentare cu scopul realizării unui număr sporit de unități locative, motivat de cererile pieței. În conformitate cu Legea nr.50/1991 aceste modificări impun obținerea unei noi autorizații de construire”, se mai arată în raportul de control al INSC.

S-au făcut lucrări de calitate la bloc? Nu se știe

La sfârșit, după finalizarea procesului verbal de control, Inspectoratul Național de Stat în Construcți a dispus municipalității să anuleze procesul verbal de recepție a lucrărilor, obținut de Bolobiță înainte de finalizarea construirii blocului.

Raportul ISC mai arată că, la data afectuării controlului, nu s-a putut face dovada respectării cerințelor de calitate, fiind necesară efectuarea unei expertize. Adică, cei care au cumpărat apartamente de la Bolobiță au riscat deoarece la momentul controlului nu exista garanția că au fost făcute finisaje interioare de calitate în condițiile în care respectivele lucrări nu au fost supravegheate de un diriginte de șantier, conform Legii. „La lucrările de finizaje și instalații nu se asigură verificarea execuțieu prin diriginți de specialitate autorizați în condițiile legii”, au mai arătat inspectorii INSC.

Primăria l-a mângâiat pe creștet

Jurnaliștii 7 Est au solicitat de la serviciul de control urbanism din cadrul Poliției Locale o informare cu privire la sesizările legate de construirea blocului de locuințe de pe strada Adunați nr.25. Poliția Locală a transmis că anul trecut, pe 26 iunie, Auto Trans Com SRL a fost amendată cu 10.000 lei pentru nerespectarea autorizației de construire. Atenție, în decembrie 2015, Poliția Locală a semnat procesul verbal de recepție finală, iar după jumătate de an constată nerespectarea autorizației de construire. Oare în această situație nu este vorba despre o dovadă evidentă de corupție? După ce l-a amendat Poliția Locală l-a „rugat” pe Bolobiță să intre în legalitate. În consecință, în data de 31.01.2017, Primăria municipiului Iași eliberează SC Auto Trans Com SRL autorizația de construire nr. 46, care se referă la intrarea în legalitate a blocurilor ridicate de Bolobiță, dar și la amenajarea unei parcări. Se precizează în autorizația de construire respectivă că imobilul care urmează să intre în legalitate se află pe o suprafață de 706 mp teren, iar parcarea va fi amenajată pe o suprafață de 1.083 metri pătrați, care ar fi deținuți conform unui alt contract de vânzare-cumpărare semnat în aprilie 2015.

Parcare pe terenul primărie, fără să plătească nici un leu?

Deși autorizație de construire pentru parcare  prevede faptul că parcarea este amenajată pe teren aflat în proprietatea privată a investitorului, pe planșele urbanistice ale zonei, suprafața figurează ca fiind în domeniul public al Consiliului Local Iași. Municipalitatea ieșeană ne-a transmis că firma Auto Trans Com nu deține un contract de folosință sau de închiriere pentru terenul respectiv. Pe de altă parte, municipalitatea nici nu ne-a convins că suprafața se află în domeniul public. În ultimii ani, Bolobiță a dezmembrat  și alipit bucăți de teren din zonă, iar anumite străzi au apărut și unele artere au primit alte denumiri. În aceste condiții, terenul primăriei, dacă a existat, „s-a pierdut”.  Municipalitatea ne-a transmis că deține cu siguranță în zonă o suprafață 900 mp limitată de Fundacul Moldovei pe care nu l-am putut identifica. Ori, Bolobiță și-a amenajat parcarea pe un teren de circa 900 mp aflat la interescția străzii Moldovei nr.50 cu strada Cometei. Probabil că numai un expert topometrist poate face lumină în această situație.

„Eu am amenajat parcarea pe proprietatea mea. M-a mai sunat cineva să mă întrebe dacă am construit blocul pe terenul primăriei. Terenul primăriei este pe partea cealaltă. Am avut control la acest bloc de la toate instituțiile și de la corpul de control al primului ministru. Am intrat în legalitate. Nu a fost făcută nici o recepție finală mai devreme”, a spus telefonic, Cristian Bolobiță.

Constantin MAZILU

Comentarii

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *