Control bombă la Prefectură! Cârlan și Abălași au făcut plăți ilegale de 2,4 miliarde lei la alegeri

Auditorii MAI au descoperit faptul că prin semnătura prefectului Dan Cârlan și a subprefectului Bogdan Abălași s-au acordat illegal peste 240.000 lei sub formă de indemnizații către un grup de 48 de funcționari publici  Sursele 7EST spun că auditorii au luat la puricat toate sumele cheltuite de Prefectura Iași la alegerile din 2014 și au descoperit mai multe nereguli privitoare la achizițiile făcute

Ministerul de Interne a dispus efectuarea unui control la Prefectura Județului Iași pentru verificarea modului de cheltuire a sumelor de bani alocate pentru organizarea alegerilor prezidențiale din anul 2014. Potrivit informațiilor deținute de 7EST, auditorii ministerului au descoperit faptul că prin semnătura prefectului Dan Cârlan și a subprefectului Bogdan Abălași s-au acordat illegal peste 240.000 lei sub formă de indemnizații către un grup de 48 de funcționari publici, membri au grupului tehnic constituit la Prefectura Iași cu ocazia alegerilor prezidențiale din anul 2014. Potrivit informațiilor, Cârlan și Abălași, în lipsa cunoașterii legislației, au făcut confuzie între categoriile de funcționari care pot beneficia de sume de bani pentru activitatea depusă în organizarea alegerilor, avizând astfel plata unor sume necuvenite către un număr de 48 de funcționari.

Abălași a condus grupul

Potrivit legii, fiecare Birou Electoral Județean trebuie să beneficieze de sprijin din partea instituțiilor statului pentru ducerea la îndeplinire a sarcinilor privitoare la organizarea și desfășurarea alegerilor. În acest scop, pe lângă fiecare Birou Electoral Județean se constituie un grup auxiliar tehnic care are rolul a ajuta membrii BEC în organizarea oricărui scrutin. Membrii grupului auxiliar tehnic sunt remunerați, conform legii, cu o îndemnizație zilnică în cuantum de 75 de lei. Plata indemnizațiilor se face de către Prefectură pe baza pontajului vizat de președintele BEJ. Pe lângă aceste structuri prevăzute de lege, prin HG 706/2014, Guvernul Ponta a stabilit unele măsuri pentru organizarea și desfășurarea a alegerilor prezidențiale din noiembrie 2014. Potrivit acestei hotărâri, la nivelul fiecărui județ, trebuiau constituite, prin ordin al prefectului, comisii tehnice cu atribuții în coordonarea și urmărirea îndeplinirii sarcinilor ce revin instituțiilor publice (autorități locale, servicii deconcentrate ale ministerelor) în ceea ce privește organizarea și desfășurarea alegerilor prezidențiale. Pe lângă comisia tehnică, tot prin ordinul prefectului de la acea vreme, Dan Cârlan, s-a constituit un grup de lucru format din funcționari publici desemnați de instituțiile publice cu atribuții în organizarea alegerilor, grup ce a fost condus de subprefectul Bogdan Abălași. Pe perioada desfășurării activității în grupul de lucru, funcționarii respectivi au fost degrevați de sarcinile de serviciu, iar salariile și drepturile bănești le-au încasat integral de la unitățile la care erau angajați. Dar, în același timp, funcționarii în cauză au primit din partea Prefecturii Iași 75 le/zi (65 lei cu titlu de indemnizație și 10 lei pentru diurnă/protocol). Plata s-a făcut în baza pontajelor semnate de subprefectul Abălași. Astfel că, auditorii ministerului susțin că legea prevede doar plata către personalul auxiliar de la BEJ și doar pe baza pontajelor semnate de președintele acestui for. Restul plăților efectuate de Prefectura Iași sunt ilegale, iar persoanele care au încasat sumele respective vor trebui să returneze toți banii.

Prefectul: „ Momentan nu avem ce informații să comunicăm”

Prefectul confirmă controlul venit de la minister, dar nu poate confirma nicio informație întrucât echipa de control nu a finalizat raportul cu privire la modul de cheltuire a banilor în alegerile din 2014.

”Suntem încă în auditare. Verificările nu au fost încă finalizate, prin urmare nu s-a formulat nicio concluzie și nu s-a dispus nicio măsură. Momentan nu avem ce informații să comunicăm pentru că nu s-a întocmit raportul final.” a declarat prefectul Marian Șerbescu.

Potrivit informațiilor deținute până în acest moment, aspectele privitoarea la plata ilegală a îndemnizațiilor către grupul tehnic reprezintă doar vârful iceberg-ului. Sursele 7EST spun că auditorii au luat la puricat toate sumele cheltuite de Prefectura Iași la alegerile din 2014 și au descoperit mai multe nereguli privitoare la achizițiile făcute. Se vorbește despre achiziția unui număr de 5 telefoane mobile la prețul total de 25.000 lei și de achiziția a 1.500 de topuri de hârtie în condițiile în care unii funcționari le-au declarat auditorilor de la minister că au cerut spijin colegilor din Consiliul Județean pentru hârtia necesară în cadrul grupului tehnic! Auditorii bănuiesc că unele achiziții sunt fictive și că bunurile nu au ajuns niciodată la prefectură.

Rareș Neamțu

Comentarii

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *