Construcții Unu cere încă un sfert de milion de euro pentru reabilitarea Golia

Construcții Unu cere încă un sfert de milion de euro pentru reabilitarea Golia
Cunoscuta societate Construcții Unu SRL, reprezentată de administratorul Alexandru Marian, a pornit un adevărat război în justiție, pe două fronturi, unul împotriva Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, și al doilea împotriva Primăriei și Consiliului Județean Iași, respectiv a firmei EPTISA România. Firma solicită recuperare a contravalorii unor lucrări efectuate la refacerea monumentului istoric Mânăstirea Golia, la care Construcții Unu a participat în urmă cu zece ani. Totodată, antreprenorul cere recuperarea unor cheltuieli rezultate în urma unei hotărâri aparținând Curții de Arbitraj Comercial Intenațional de pe lângă CCI a României. Practic, avocații firmei Construcții Unu susțin că au achitat de aiurea o taxă arbitrală de 58.000 de lei către Curtea de Arbitraj, plus o taxă de înregistrare dosar de 186 de euro. Banii au fost plătiți într-un dosar civil aflat pe rolul Tribunalului București, în care firma ieșeană de construcții solicită de la Primărie și Consiliul Județean, achitarea unui prejudiciu de aproape 234.000 de euro. Banii reprezintă contravaloarea unor lucrări executate de SC Construcții Unu SRL, la reabilitarea și dezvoltarea turistică a ansamblului monument-istoric Mânăstirea Golia, lucrări demarcate ân cursul anului 2008.
Reabilitare cu peripeții
Contractul de refacere a monumentului a fost semnat și parafat între Asocierea Construcții Unu- Incom SA, și reprezentanții Ministerului Dezvoltării Regionale pe 20 februarie 2008, proiectul fiind realizat prin accesarea de fonduri nerambursabile PHARE. Valoarea acestuia a fost stabilită la aproape 4,9 milioane de euro fiind asigurat în proporție de 67 la sută din fonduri europene, 22,5 % din fonduri naționale – asigurate de bugetul de stat plus alte 10% din bugetul local (în cote egale de câte 5 la sută de la bugetul local al Municipiului Iași și respectiv 5 % de la bugetul Județului Iași). După ce s-au ocupat de reabilitarea și refacerea monumentului istoric, reprezentanții SC Construcții Unu SRL au fost văduviți de o parte din bani pentru întârzieri nejustificate. Avocata care reprezintă interesele societății de construcții, Gabriela Gheorghiu, arată că firma și-a îndeplinit toate obligațiile față de acel proiect de la Golia, dar mai are de recuperat o sumă importantă de bani, cca 234.000 de euro.
“Legat de procesul de la Tribunalul București, unul dintre pârâți a susținut că litigiul ar fi de competența Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României. Am fost nevoiți să achităm degeaba către instanța arbitrală suma de 58.305 lei plus alți 186 de euro taxă de înregistrare dosar. Ulterior, Curtea de Apel București a admis sesizarea noastră, a casat hotărîrea și ne-a dat dreptate. Considerăm că am fost prejudiciați și că s-a săvârșit un abuz de drept procesual. Firma vrea banii înapoi”, a precizat avocata Gheorghiu, în cererea de chemare în judecată a Ministerului, a Primăriei și CJ Iași.

 

Nicu SAMSON

Comentarii

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *