Revoltător! Bătut de un funcționar al prefecturii sub nasul unui polițist

Un consilier local din Cotnari a fost bătut chiar în sediul primăriei de un funcționar al prefecturii  Funcționarul prefecturii, Petronel Țugui, fusese trimis să  supravegheze desfășurarea unui concurs de angajare la primărie  „Domnul Țugui s-a enervat pentru că i-am surprins în timp ce aranjau concursul. Domnul Țugui m-a strâns de gât și m-a lovit cu pumnii. Am sunat la Poliție, dar nu s-a făcut nimic deoarece soția șefului de post din Cotnari, doamna Oana Muscă, făcea parte din comisia respectivului concurs”, a spus Paul Beșleagă, consilierul local agresat

Primăria Cotnari nu vrea să intre în legalitate nici după sentința dată recent de magistrații ieșeni care l-au obligat pe primarul Vasile Crețu să părăsească funcția, condamnându-l astfel pentru abuzurile săvârșite. Mai mult decât atât, la această primărie abuzurile devin din ce în ce mai grave și încep să se săvârșească cu complicitatea unor instituții care ar trebui să le sancționeze, și nu să le tolereze. Așa s-a întâmplat săptămâna trecută, când Paul Beșleagă, un consilier local al comunei Cotnari, a fost bătut de Petronel Țugui, un funcționar al prefecturii, chiar în sediul primăriei, iar șeful de post, Gelu Muscă, nu a vrut să intervină absolut deloc. Gelu Muscă a procedat în acest mod deoarece soția sa  era implicată în abuzul sesizat de consilierul local.

Bătut pentru că a vrut să se prezinte la concurs

paul besleagaTotul a plecat de la faptul că Primăria Cotnari a vrut să „aranjeze” un concurs de angajare pentru patru posturi de inspectori pe diferite domenii, colectarea taxelor și impozitelor locale, urbanism și investiții, fond funciar și gestionarea registrului agricol. Paul Beșleagă a intenționat să renunțe la statutul de ales local pentru unul din cele patru posturi de funcționar în primărie. Concursul trebuia să aibă local conform anunțului publicat de primărie pe data de 27 iulie a.c însă cu numai o zi înainte Paul Beșleagă depusese la Prefectura Iași o contestație deoarece dosarul de candidatură îi fusese respins fără nici un temei. Acesta a crezut că se va proceda la amânarea concursului până la soluționarea contestației. În ziua în care ar fi trebuit să se țină concursul, pe 27 iulie, la ora 8.00, Paul Beșleagă s-a prezentat la sediul primăriei pentru a întreba dacă s-a primit vreun răspuns la contestația pe care o depusese cu  numai o zi înainte. A întrebat-o pe secretara comisiei de concurs, Lăcrămioara Oana Muscă, soția lui Gelu Muscă, șeful de post din localitate, dacă a sosit răspunsul prefecturii, iar aceasta a negat. Același răspuns l-a primit și de la Dumitrela Mandache, secretara primăriei. A revenit la primărie în aceiași zi la ora 9.50 pentru a întreba dacă i-a fost soluționată contestația și dacă poate participa la concurs. De precizat că proba scrisă a concursului urma să înceapă la ora 10.00. De această dată nu a mai găsit la primărie nici o persoană de la care putea solicita lămuriri și, pentru că la afișier nu se găsea nici un răspuns la contestație, a decis să păresească sediul principal al primăriei. S-a deplasat către clădirea Consiliului Local Cotnari, un imobil aflat puțin mai încolo de sediul primăriei.

„M-am dus către clădirea Consiliului Local, deoarece aveam de întocmit niște documente pentru ședințele următoare. Când am intrat în sala Consiliului Local, unde am văzut patru persoane care completau în grabă niște documente. După ce am salutat, m-am așezat la o altă masă din spatele sălii. După aproximativ un minut, s-a ridicat de la masa un individ despre care am aflat ulterior că este Petronel Țugui de la Prefectura Iași. Acesta m-a întrebat nervos ce caut acolo și i-am răspuns că am ceva de lucru”, a povestit Paul Beșleagă.

Luat la pumni de funcționarul prefecturii

De fapt, Paul Beșleagă i-a suprins pe Țugui și ceilalți candidați înscriși la concurs în timp ce aranjau examenul. Beșleagă i-a surprins pe candidați în timp ce copiau cu acordul lui Țugui și de aceea funcționarul prefecturii s-a enervat și a sărit la bătaie. Țugui i-a spus lui Beșleagă că nu are ce căuta în sală, deoarece în încăperea respectivă se ținea concursul. Paul Beșleagă i-a replicat că nu poate fi adevărat, deoarece conform anunțului proba scrisă urma să înceapă la ora 10.00 la sediul primăriei nu în clădirea Consiliului Local.

„L-am rugat respectuos să se legitimeze așa cum am procedat și eu pentru a ști cu cine stau de vorbă, însă acest individ (Țugui-n.r) s-a năpustit asupra mea și a început să urle la mine să ies afară din sală. I-am spus că nu pot să ies din sala de CL deoarece eu aici îmi desfășor activitatea de consilier local și nu deranjez pe nimeni. Apoi acesta s-a repezit spre mine furios m-a ștrangulat de gât și m-a târât afară din sala de CL, pe hol unde mi-a aplicat si 4 – 5 lovituri cu pumnii în față”, a mai povestit Paul Beșleagă.

A venit polițistul Muscă, soțul funcționarei implicate

Cum era și firesc, Paul Beșleagă a sunat la Poliție prin intermediul numărului de urgență 112 pentru a reclama incidentul. Numai că la fața locului s-a prezentat Gelu Muscă, soția Oanei Muscă, secretara concursului care tocmai fusese angajat. Din acest motiv probabil Gelu Muscă a decis să nu facă nimic.

„I-am explicat domnului Muscă ce s-a întâmplat, iar acesta mi-a spus să merg la postul de poliție să depun o plângere deoarece că el nu ia nici o măsură și a plecat”, a adăugat Paul Beșleagă.

Acesta a sunat din nou la 112, iar de la Poliție i s-a spus că va fi trimis un alt echipaj. Al doilea echipaj era format de fapt de un prieten al lui Gelu Muscă, care a decis de asemenea să nu facă nimic. Nici unul dintre cei doi polițiști nu a mimat măcar intenția de a-l legitima pe Țugui.

IML a confirmat agresiunea

Ulterior, Paul Beșleagă s-a prezentat la Iași la Unitatea de Primire Urgențe unde a primit îngrijiri medicale. A fost supus unor teste medicale inclusiv la Spitalul de Neurochirugie din cauza loviturilor primite în zona capului. Conform certificatului medico-legal nr.15058 din 27.07.2017 emis de Institutul de Medicină Legală Iași, Paul Beșleagă a fost strâns de gât și a fost lovit cu pumnul în zona maxilarului, prezentând mai multe contuzii și tumefacții. Conform aceluiași document, Paul Beșleagă are nevoie de 3 – 4 zile de îngrijiri medicale. Acesta a sesizat Agenția Națională a Funcționarilor Publici în legătură cu fraudarea acestui concurs și de asemenea va depune plângere penală pentru agresiune.

Funcționarul: „Totul este o invenție”

Contactat de jurnaliștii 7 Est, Petronel Țugui a spus că cele relatate de Paul Beșleagă nu sunt reale.

„Sunt stupefiat de invențiile acestei persoane. Nu este nimic adevărat. El este cel are m-a amenințat cu moartea spunând că mă va împușca cu pistolul că nu mai ies din Cotnari și mi-a adresat cuvinte jignitoare. De altfel, pe toată perioada desfășurării concursului, Poliția care a fost chemată de membrii comisiei s-a aflat în permenență la sediul primăriei, deoarece Beșleagă provoca scandal și profera amenințări. Când am ajuns la Iași am informat conducerea prefecturii”, a spus Petronel Țugui.

Ne întrebăm pe bună dreptate dacă leziunile descrise de medicii de la spitalele ieșene și de la IML sunt tot invenții. De asemenea, șeful de post Gelu Muscă a refuzat să comenteze prea mult spunând că și-a făcut datoria.  Conform Legii administrației publice, consilierii comunali sunt demnitari publici locali.

Constantin MAZILU

Comentarii

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *