A murit GEO SAIZESCU

0
72 views

Regizorul Geo Saizescu a murit aseară, la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Capitală, la vârsta de 80 de ani. El rămâne una dintre figurile marcante ale filmului românesc, iar numele său va fi mereu legat de filme precum „Păcală” sau „Secretul lui Bachus”. A avut o carieră sinuoasă, adesea sabotată de autorităţile comuniste. 
 

Născut pe 14 noiembrie 1932, la Prisăceaua, judeţul Mehedinţi, Geo Saizescu a debutat ca regizor şi scenarist în anul 1958, cu filmul „Doi vecini”, după o schiţă a lui Tudor Arghezi.

 

Într-un interviu acordat anul trecut pentru Digi24, când a împlinit 80 de ani, Geo Saizescu şi-a amintit de debutul său regizoral: „Am făcut o vizită la Arghezi, dându-mi telefonul Mitzura, am sunat, şi am spus sunt cutare, şi cu vocea lui domoală mi-a spus pofteşte, domnule Saizescu! Bătrânul maestru îl stima pe acela care era în stare să conducă forţe actoriceşti, deci m-a considerat ca atare”.

 

Şi cum Arghezi aprecia munca regizorilor şi a scenografilor pentru că fiica sa, Mitzura, era actriţă, aceasta a fost şi ea cooptată să joace în ecranizarea gândită de Saizescu.

 

Până să ajungă să facă Regie, tânărul Saizescu a făcut mai întâi Facultatea de filozofie. Cu nenumărate piedici, însă în anii cei mai grei ai comunismului. Pentru că nu avea origine socială sănătoasă, a fost eliminat din toate facultăţile din ţară. Referinţele academice bune iş-au permis să-şi reia studiile, dar nu la teatru, pentru că spuneau comuniştii, putea influenţa negativ minţile poporului. Şi aşa a ajuns la Consevator.

 

Când, în sfârşit, a putut să intre la Regie, Saizescu a avut revelaţia comediei. „Eram un tip închis în mine. Deci momentul în care am văzut că lumea explodează în râs, am zis că ăsta e destinul meu”, mărturisea Geo Saizescu.

 

Printre peliculele cu care a cucerit inimile spectatorilor s-au numărat comediile „Un surâs în plină vară”, „Dragoste la zero grade”, „Astă seară dansăm în familie”, „Păcală”, „Eu, tu, și… Ovidiu” sau „Secretul lui Bachus”.

A colaborat cu unii dintre cei mai populari actori români, ca Gheorghe Dinică, Dem Rădulescu, Ştefan Mihăilescu-Brăila, Jean Constantin, Sebastian Papaiani, Stela Popescu sau Horaţiu Mălăele.

Pe lângă cinematografie, Geo Saizescu a desfășurat o bogată activitate didactică, fiind profesor și prodecan al Facultății de Arte din cadrul Universității Hyperion. De asemenea, a fost director al Studioului de film TV (1972-1976).

„Geo Saizescu poate că ar fi făcut cumva haz de necaz, pentru că avea un umor deosebit. În ultimii ani considera că nu mai e respectat şi nu mai este băgat în seamă. Se regăsea foarte mult în mijlocul studenţilor, pentru că preda la facultatea particulară pe care o crease. Era o persoană care găsea loc de un zâmbet şi de o vorbă bună, dar în ultima vreme era fparte necăjit. Se plângea de o lipsă de recunoştinţă din partea regizorilor tineri şi chiar din partea publicului. Cu ultimul său film, „Păcală se întoarce”, nu prea a avut succes şi era destul de trist pentru avea senzaţia că nu mai este înţeles. Era un om deosebit. Peste tot unde se ducea nu trecea neobservat”, a spus Iuliana Ciugulea, realizatoarea emisiunii Digicult.

 

Filmografie Geo Saizescu

Regizor

Doi vecini (1958)

Un surâs în plină vară (1963)

Dragoste la zero grade (1964) (în colaborare cu Cezar Grigoriu)

La porțile pământului (1965)

Balul de sâmbătă seara (1967)

Astă seară dansăm în familie (1972)

Păcală (1974)

Eu, tu, și… Ovidiu (1978)

Șantaj (1980)

Grăbește-te încet (1981)

Secretul lui Bachus (1984)

Sosesc păsările călătoare (1984)

Secretul lui Nemesis (1987)

Harababura (1990)

Călătorie de neuitat (1994) (serial TV)

Păcală se întoarce (2006)

 

Scenarist

Doi vecini (1958)

Astă seară dansăm în familie (1972)

Păcală (1974)

Eu, tu, și… Ovidiu (1978)

Șantaj (1980)

Harababura (1990)

Păcală se întoarce (2006)

 

Actor

S-a furat o bombă (1962)

Partea ta de vină (1963)

Astă seară dansăm în familie (1972)

Păcală (1974)

Eu, tu, și… Ovidiu (1978)

Lumina palidă a durerii (1979)

Șantaj (1980)

Saltimbancii (1981)

Grăbește-te încet (1981)

Am o idee (1981)

Buletin de București (1983)

Pe malul stîng al Dunării albastre (1983)

Fram (Serial TV) (1983)

Căruța cu mere (1983)

Secretul lui Bachus (1984)

Sosesc păsările călătoare (1984)

Căsătorie cu repetiție (1985)

Secretul lui Nemesis (1987)

Figuranții (1987)

Harababura (1990)

Telefonul (1992)

Milionari de weekend (2004)

Păcală se întoarce (2006)

 

(Sursa: digi24)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here