Trei noi judecatori isi incep mandatele la CCR in aceasta saptamana. Busuioc de la PSD este cel mai slab si extrem de controversat

0
58

Trei noi judecatori constitutionali isi vor incepe mandatele de noua ani la CCR la sfarsitul acestei saptamani.

Pe 12 iulie, vor intra in mandat judecatorii numiti de Senat si de Camera Deputatilor. Este vorba despre Mihai Busuioc, propus de grupul senatorial al PSD, care il inlocuieste in functie pe Marian Enache, si de Asztalos Csaba, propus de grupul UDMR din Camera Deputatilor.

O zi mai tarziu, pe 13 iulie, isi va incepe mandatul la Curtea Constitutionala Dacian Cosmin Dragos, propus de presedintele Nicusor Dan.

La finalul lunii iunie, a fost declansata procedura pentru alegerea celor trei judecatori constitutionali care isi incheie mandatele: presedintele CCR, Marian Enache, judecatorul Attila Varga si judecatorul Livia Stanciu.

Desemnarea lui Mihai Busuioc ca judecator al CCR a fost contestata la Curte de partidul SOS Romania. Insa, pe 1 iulie, CCR a respins sesizarea privind numirea lui Busuioc, constatand ca acesta are o vechime de peste 18 ani in specialitatea studiilor juridice ”si, astfel, indeplineste conditia reglementata de art. 143 din Constitutie referitoare la vechimea de cel putin 18 ani in activitatea juridica pentru a putea fi numit in functia de judecator la Curtea Constitutionala”.Dintre acestia, trei judecatori sunt numiti de Camera Deputatilor, trei de Senat si trei de presedintele Romaniei (art. 142 din Constitutia Romaniei).

Judecatorii Curtii Constitutionale aleg, prin vot secret, presedintele acesteia pentru o perioada de 3 ani.

Curtea Constitutionala se innoieste cu o treime din judecatorii ei, din trei in trei ani, in conditiile prevazute de legea organica a Curtii, mai arata Constitutia (art. 142).

Fiecare Camera a Parlamentului numeste, la propunerea Biroului permanent si pe baza recomandarii Comisiei juridice, in calitate de judecator, persoana care a intrunit votul majoritatii membrilor prezenti.

Judecatorii Curtii Constitutionale trebuie sa aiba pregatire juridica superioara, inalta competenta profesionala si o vechime de cel putin 18 ani in activitatea juridica sau in invatamantul juridic superior.

Functia de judecator al Curtii Constitutionale este incompatibila cu oricare alta functie publica sau privata, cu exceptia functiilor didactice din invatamantul juridic superior (art. 143 si 144 din Constitutie).

Isi continua mandatele de judecatori la CCR:

* Simina Tanasescu – numita judecator de presedintele Romaniei (in 2019), pentru un mandat de 9 ani

* Cristian Deliorga – numit judecator de Senatul Romaniei (in 2019), pentru un mandat de 9 ani

* Gheorghe Stan – numit judecator de Camera Deputatilor (in 2019), pentru un mandat de 9 ani

* Mihaela Ciochina – numita judecator de presedintele Romaniei (in 2022), pentru un mandat de 9 ani

* Laura Iuliana Scantei – numita judecator de Senatul Romaniei (in 2022), pentru un mandat de 9 ani

* Bogdan Licu – numit judecator de Camera Deputatilor (in 2022), pentru un mandat de 9 ani.

0 0 votes
Article Rating

Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments