Premierul Ilie Bolojan a anuntat, marti seara, ca toate companiile mari ale statului vor fi auditate, iar cele care au pierderi de ani de zile „vor trebui inchise sau date in administrare privata, pentru a nu mai ramane prada oamenilor care si-au batut joc ani de zile”.
”Daca vorbim de restructurarile companiilor, aici nu e o chestiune care intra intr-un pachet. Trebuie luate decizii de management, iar deciziile pe care le-am convenit in coalitie este ca toate companiile vor fi auditate. Cele care se vede cat se poate de clar din analize economice, au active mari, nu realizeaza venituri, au capitaluri negative, au pierdere de ani de zile, trebuie pur si simplu inchise, ca ele nu sunt de fapt decat o gaura neagra pentru stat. Trebuie date in administrare privata, trebuie vandute acele active, in asa fel incat acel patrimoniu sa fie gospodarit mult mai bine si sa nu mai fie lasat prada unor oameni care si-au batut joc ani de zile”, a afirmat, marti seara, la Digi 24, Ilie Bolojan.
In privinta datoriilor companiilor catre stat, premierul a spus ca firmele cu capital de stat au facut acele datorii cu ”o forma de complicitate din sectorul public, din randul celor care trebuiau sa incaseze acesti bani”.
”Am o experienta personala. Cand am fost ales primar in Oradea erau niste arierate foarte mari. Pentru ca pur si simplu unii chiriasi, unii debitori ai primarii erau protejati. Am facut o procedura. Si sa stiti ca astazi, daca ai intarziat o zi, doua, trei, Primaria Oradea iti trimite niste notificari publice, imediat, instant, pe orice suma. Este o procedura care functioneaza indiferent de cine sunt persoanele, indiferent despre ce sume este vorba si nu-ti permite aceasta procedura sa ai asemenea arierate. Ca sa aduni asemenea sume, va dati seama ca oamenii nu au platit ani de zile”, a declarat premierul Ilie Bolojan, citat de news.ro.
El a precizat ca la firmele de stat ”am tolerat conducerile sustinute politic sau recomandate de cineva”.
”Dupa ce au ajuns acolo, au avut grija ca si prioritate sa-si rotunjeasca indemnizatiile, salariile, sa-si blindeze niste contracte de management care sa le permanentizeze si practic au privatizat putin aceste societati. Asta s-a intamplat in foarte multe locuri. Au stat pur si simplu pe subventiile pe care le primeau de la stat. Daca primeau subventii n-au facut nicio reforma, pentru ca nimeni n-a pus o presiune pe ei sa-si tina preturile de cost jos, sa nu mai inchirieze sedii la preturi exorbitante si asa mai departe”, a spus premierul.