Presedintele interimar al Curtii Constitutionale a Romaniei, Marian Enache, a transmis joi ca niciunul dintre judecatorii ce urmeaza sa isi incheie mandatul anul acesta ”nu a solicitat si nici nu a primit vreo suma de bani”. Surse din CCR au declarat insa intentia a existat, insusi Enache fiind cel care a avertizat ca „s-a afla in presa” despre prime.
Cei trei judecatori constitutionali care urmeaza sa isi incheie mandatul in anul 2025 sunt: Marian Enache, Livia Stanciu si Attila Varga.
Marian Enache a facut precizari, joi, intr-un comunicat de presa, cu privire la afirmatiile aparute in spatiul public referitoare la faptul ca judecatorii constitutionali aflati la final de mandat in anul 2025 ar fi primit sumele de bani prevazute de art.71 alin.(5) din Legea 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, respectiv sase indemnizatii nete.
Acesta spune ca, in virtutea competentelor prevazute de Legea 361/2023 privind personalul Curtii Constitutionale si in calitate de ordonator principal de credite, secretarul general al Curtii are obligatia informarii lunare a presedintelui si a Plenului Curtii Constitutionale cu privire la operatiunile efectuate in aceasta calitate, sens in care prezinta Plenului Curtii informari, note si/sau referate legate de executia bugetara, inclusiv cu privire la stadiul aplicarii legilor cu referire la orice aspecte care privesc bugetul instantei de contencios constitutional.
Articolul 71 alin.(5) din Legea 47/1992 specifica faptul ca: ”La incetarea mandatului, ca urmare a expirarii termenului acestuia sau a imposibilitatii exercitarii sale din motive de sanatate, judecatorii Curtii Constitutionale beneficiaza de o suma egala cu indemnizatia neta de sase luni de activitate”.
Potrivit lui Marian Enache, in sedinta administrativa a Plenului Curtii de miercuri, secretarul general a inaintat o nota referitoare la situatia drepturilor prevazute de art.71 alin.(5) din Legea nr.47/1992. Plenul a decis ca orice masura luata de secretarul general in calitate de ordonator principal de credite sa se deruleze potrivit legii si cu avizul expres al Ministerului Finantelor. Plenul nu a luat nicio decizie si nicio hotarare cu privire la drepturile prevazute de art.71 alin.(5) din Legea nr.47/1992.
”Mai mult, niciunul dintre judecatorii al caror mandat se incheie in luna iulie 2025 nu a solicitat si nici nu a primit vreo suma de bani avand ca temei prevederile art.71 alin.(5) din Legea 47/1992”, se subliniaza in comunicat.
Premierul Ilie Bolojan a declarat miercuri ca ‘primele de pensionare’ pe care le solicita judecatorii de la Curtea Constitutionala sunt legale, daca institutia are bani sa le plateasca, dar, in contextul actual, ele sunt ‘imorale’.
El a fost intrebat, in contextul in care se discuta despre taieri de venituri, cum comenteaza faptul ca trei judecatori de la Curtea Constitutionala, care isi termina mandatul, ar putea sa primeasca indemnizatii de 180.000 de lei prima de pensionare.
‘Din cate stiu este o prevedere care este trecuta in legislatia care tine de Curte. Daca ar fi sa fac un comentariu, ele sunt legale, daca au bani sa le dea, cel putin in contextul actual cred ca sunt imorale’, a spus Bolojan, intr-o conferinta de presa la Palatul Victoria.
Bolojan a fost intrebat, de asemenea, daca Guvernul va aloca fondurile necesare in cazul in care CCR nu va avea bani pentru aceste prime.
‘Daca nu au bani, atunci cred ca s-ar putea incadra in bugetul pe care il au, pentru ca vom fi in situatia in care, practic, cu niste situatii exceptionale, rectificarea bugetara care va veni nu poate sa fie decat negativa in general. Nu mai avem bani de dat in plus. V-am prezentat care este situatia. Si in astfel de situatii decenta si normalitatea cred ca ar trebui sa prevaleze, chiar daca exista, sa spunem, o anumita baza legala sau se poate crea o baza legala pentru un drept sau altul’, a afirmat acesta.