Este anchetă la Universitatea de Științele Vieții din Iași, după ce o profesoară ar fi folosit un dispozitiv ilegal la un examen, pentru a-i împiedica pe studenți să copieze.
Este vorba despre un aparat de bruiaj interzis în România, care a blocat orice comunicație, inclusiv apelul la 112. Cum un student a depus plângere, pe fir au intrat reprezentanții ANCOM și procurorii DIICOT.
Dispozitivul de bruiaj de tip jammer, portabil, cu mai multe antene, ar fi fost ascuns într-o pungă de cadou și pus în sala de examen, spun studenții. S-a întâmplat pe 10 iulie, când tinerii din anul 2 de la Facultatea de Medicină Veterinară dădeau un examen de restanță la disciplina de fiziologie. Cel care a sesizat ANCOM și a depus și plângere penală este un student care era în trecere pe lângă sala de examen.
Un student a depus plângere penală
Cu doi părinți bolnavi plecați în concediu, tânărul a vrut să vadă ce fac ai lui. Și s-a panicat când a văzut că nu poate da de ei.
Studentul care a depus plângerea: Am încercat pe Whatsapp, dar nu se trimitea niciun mesaj, și încercând să îi sun mi-am dat ca și cum nu ar fi fost în aria de acoperire, deși telefonul îmi arăta că are semnal. Ceea ce m-a facut să cred că au pățit dânșii ceva. Și trecând în apropierea sălii am văzut o pungă de cadouri din care ieșeau mai multe antene.
Studenții din sală i-au confirmat după examen că nu a fost deloc semnal în timpul testării.
Studentul care a depus plângerea: Mi-au spus dânșii că au avut un coleg căruia i s-a făcut literalmente rău și au vrut să sune la 112 și nu au putut și s-au plâns că la dânsa la examen nu exista niciodată semnal și nu pot să acceseze nimic.
A doua zi, cei de la ANCOM Iași au mers și au făcut măsurători în apropierea facultății. Iar datele le-au confirmat că era în funcțiune un dispozitiv interzis în Romania, conform PROTV.
Vlad Bontea, vicepreședinte ANCOM: Măsurătorile au arătat că sursa de bruiaj provenea din interiorul facultății de medicina veterinară, din laboratorul de la etajul 2. Emisia neautorizată a fost oprită înainte ca personalul să poată identifica dispozitivul.
ANCOM a sesizat universitatea, care a deschis o anchetă internă. Profesoara cercetată disciplinar riscă sancțiuni care merg până la desfacerea contractului de muncă
Luminița Ailincăi, prodecan al Facultății de Medicină Veterinară USV Iași: În data de 15 iulie a fost numită o comisie de cercetare disciplinară care va analiza faptele aduse la cunoștință de către ANCOM și de către unii studenți.
Reporter: ANCOM ce v-a spus?
Prodecan: Că s-a folosit acel dispozitiv de bruiaj al semnalului mobil.
În România, dispozitivele de tip jammer sunt interzise din 2016. Folosirea lor constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 15 la 50 de mii de lei. Profesoara vizată nu a răspuns până la acest moment solicitărilor noastre pentru un punct de vedere.