„Curierul de Iași” – între realitate și manipulare. De ce nu e o maculatură, ci o publicație cu valoare editorială reală

0
49
Primul articol de politică externă, ce aparținea lui Mihai Eminescu, se intitula „Turcia” (în nr. 55 din 19 mai 1876, p. 3). El vine la redacţia ziarului „Curierul de Iaşi” într-un moment sensibil, când o problemă esențială, numită „chestiunea orientală” era la ordinea zilei

Într-un recent text publicat online, un autor cunoscut pentru ostilitatea sa sistematică față de administrația locală a lansat un atac virulent asupra publicației „Curierul de Iași”, etichetând-o drept „maculatură sovietică”, „instrument de propagandă” și „relativ inutilă într-o lume digitalizată”. Tonul e acid, retorica e inflamatorie, iar concluziile – complet rupte de realitate.
Dincolo de orice diferență ideologică sau partizanat politic, un lucru rămâne cert: „Curierul de Iași” este o publicație coordonată editorial și susținută cu articole de jurnaliști profesioniști, nu de funcționari ai primăriei sau redactori fără pregătire.

O echipă editorială formată din jurnaliști adevărați

Toți cei care semnează articole în Curierul de Iași sunt oameni cu experiență solidă în presă – foști jurnaliști locali sau naționali, autori, scenariști, publiciști. Aceștia nu au ajuns întâmplător în paginile publicației, ci au fost selectați tocmai pentru a asigura un standard editorial demn de un oraș universitar și cultural ca Iașul.
Este cel puțin cinic să arunci cu noroi în această publicație unde lucrează sau colaborează foști colegi și parteneri, doar pentru a răspunde unor comenzi politice de denigrare a primarului.

Gabriel Andronache – coordonator editorial cu prestigiu

Coordonarea editorială a publicației este asigurată de Gabriel Andronache, scenarist, scriitor și jurnalist cu un CV remarcabil:

– Câștigător al Leului de Aur pentru scenariul unui scurtmetraj;

– Scenarist pentru filme de televiziune, seriale, piese de teatru și show-uri difuzate pe Național TV, Prima TV și TVR;

– Coautor al piesei „Chirița europarlamentară”, montată la Teatrul din Oradea;

– Finalist HBO și câștigător la festivaluri precum DaKINO, TIFF, Milano, Varșovia, Barcelona.

Prezența sa la conducerea editorială este o garanție de profesionalism, viziune culturală și respect pentru conținutul de calitate. A ignora aceste date în analiza unei publicații înseamnă a falsifica cu bună știință realitatea.

Pamfletul denigrator: o manipulare prin omisiune și hiperbolă

Critica adusă „Curierului de Iași” nu se bazează pe o analiză a conținutului, a publicului sau a tirajului. Nu conține comparații cu alte publicații municipale și nu aduce date concrete privind impactul editorial sau rata de citire. În schimb, folosește etichete, figuri de stil absurde („mumie bolșevică”) și un ton pamfletar care discreditează mai mult autorul decât ținta. Această abordare nu construiește o dezbatere reală, ci livrează o manipulare ideologică, menită să alimenteze cinismul public și să lovească în adversarii politici, indiferent de meritele reale ale echipei redacționale.

Da, Curierul de Iași trebuie să evolueze. Dar nu să fie desființat

Este legitim să discutăm despre nevoia unei versiuni online moderne, despre optimizarea distribuției sau despre reînnoirea designului editorial. Toate acestea sunt sugestii sănătoase.
În plus, „Curierul de Iași” ar putea folosi mai eficient resursele alocate, transformându-se într-un ghid cultural și de lifestyle inteligent și relevant pentru ieșeni, așa cum există în alte orașe europene, oferind cronici critice și calitative de film, teatru, muzică, carte, gastronomie și alte domenii.

Dar a cere eliminarea unei publicații profesioniste doar pentru că nu corespunde unei agende politice este un atac direct la ideea de jurnalism local și de comunicare publică.

Publicațiile locale finanțate de administrație – o practică europeană

Oriunde în Europa, administrațiile locale susțin publicații de interes public pentru a informa cetățenii și a promova orașul. Curierul de Iași este în această linie, iar suma alocată anual este justificată dacă ne uităm la calitatea oamenilor implicați și la scopul proiectului. Evident, întotdeauna există loc pentru îmbunătățiri, cum ar fi o prezență online mai dinamică, un design editorial mai atractiv sau extinderea conținutului cultural.

Concluzie: Respect pentru profesioniști, nu propagandă cinică

„Curierul de Iași” nu este o problemă – este, dimpotrivă, o bază pe care se poate construi o comunicare mai eficientă între administrație și cetățeni. Atacurile care ignoră realitatea profesională a echipei redacționale și distorsionează scopul publicației nu sunt critici jurnalistice, ci acte de propagandă în sine.
În loc să aruncăm cu etichete, poate ar fi mai util să citim. Iar cine vrea să critice conținutul, s-o facă cu citate, date, și în cunoștință de cauză. Nu cu clișee ideologice și ficțiuni literare de răfuială personală.

Si in final, prezentăm un rezumat al activității jurnalistului, scenaristului și scriitorului Gabriel Andronache și puteți judeca și singuri diferența enromă, din punct de vedere preofesional, între un jurnalist de scandal, care scrie la comandă pe finanțări politice și un jurnalist autentic, plătit cu un salariu decent de către municipalitate.

Gabriel Andronache (n. 12 octombrie 1972 ) s-a născut la Iași, dar a copilărit la Huși. A făcut Liceul Teoretic ”Cuza Vodă” (așa se numea în acea vreme), pe care l-a absolvit în anul 1991. După absolvirea liceului, a urmat cursurile Facultății de Economie și Administrare a Afacerilor la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași.

Repere de proză și scenaristică
Noiembrie 2011 – autor al romanului Ich bin ein Berliner, publicat la editura Herg Benet.
Noiembrie 2011 – câştigător al unui grant de dezvoltare din partea Centrului Naţional al Cinematografiei pentru scenariul Ich bin ein Berliner.
Octombrie 2011 – autor al volumului de proză scurtă Capul de locuitor, Editura T, Iaşi.
Octombrie 2010 – membru al juriului Festivalului International de Film de la Iasi
Ianuarie – Februarie 2010 – scenarist al spectacolului « Cel mai Show », difuzat pe Naţional TV.
Noiembrie 2009 – coscenarist al lung metrajului Ho, ho, ho, produs de către Mediapro Pictures.
Iulie 2009 – coautor, împreună cu actorul şi regizorul Ion Sapdaru, al piesei de teatru Aventurile baronului Munchhausen, montată la Teatrul Luceafărul din Iaşi.
Septembrie 2009 – Decembrie 2010 – scenarist sitcomul Fete de măritat, difuzat pe postul Prima TV
Ianuarie 2007 – Decembrie 2007 – scenarist sitcomul Baronii, difuzat pe postul Naţional TV
Februarie 2008 – Iunie 2008 – scenarist al show-ului Analiză fatală, difuzat pe postul Tele M Iaşi.
Noiembrie 2006 – Iunie 2008 – scenarist al grupului VOUĂ cu peste 70 de scenete pentru “Ţara lui Papură Vouă”, difuzate pe postul Naţional TV.
Decembrie 2007 – coautor, împreună cu actorul şi regizorul Ion Sapdaru, al piesei de teatru “Chirita europarlamentară”, montată la Teatrul de Stat din Oradea.
Decembrie 2007 – câştigător cu scurtmetrajul “Amatorul” al Premiului pentru scenariu la Festivalul DaKINO. De asemenea, filmul a fost selecţionat la festivaluri prestigioase, precum Milano, Uppsala, Varşovia, Dresda, TIFF, Montpellier, Barcelona.
Octombrie 2007 – Câştigător al sesiunii de proiecte organizate de Centrul Naţional al Cinematografiei, secţiunea scurtmetraje, cu scenariul “La mulţi ani”
Iulie 2006 – câştigător cu scenariul scurtmetrajului Amatorul al unui concurs de proiecte de film organizat de către TVR2. Filmul a fost ecranizat de către ROVA FILM/TVR 2, în regia lui Marian Crişan.

Iunie 2006 – finalist al Concursului Naţional de Scenarii organizat de către HBO România, cu scenariul de scurtmetraj Amatorul.

Filmografie – scenarist

Berliner (2020) Trailer
Ich bin ein Berliner (2013)
Fete de măritat (2009)
Ho Ho Ho / Ho, Ho, Ho (2009) Trailer
Baronii (2007)
La multi ani (2007)
Amatorul (2006)
Țara lu’ Papură VOUĂ (2004)

0 0 votes
Article Rating

Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments