„Bibliotecarul-casier” de la Primăria Balș a falsificat 11 chitanțe și a furat 9.581 de lei din banii contribuabililor. Primăria a aflat abia când au venit somațiile.

0
33

Cristinel Hogaș, un angajat multitasking al Primăriei Balș – bibliotecar, operator de rol și casier, a orchestrat o mică fraudă cu efecte mari. În doar câteva luni, a încasat taxe și impozite de la cetățeni, dar a „uitat” să le înregistreze în contabilitate, preferând să le păstreze pentru el. Cu chitanțe falsificate chiar în sediul instituției, prejudiciul a ajuns la 9.581 de lei, iar autoritățile locale au aflat abia când oamenii, somați la plată, au venit cu dovada că și-au achitat dările. Cazul scoate la iveală nu doar o delapidare simplă, ci și o vulnerabilitate administrativă care se poate repeta în oricare altă comună din România.

Un angajat al Primăriei Balș a fost condamnat după ce a încasat bani de la cetățeni pentru taxe și impozite, dar i-a băgat în buzunar. În loc de chitanțe oficiale, a fabricat unele false. Până să fie prins, prejudiciul ajunsese la aproape 10.000 de lei.

În spatele unui ghișeu al Primăriei Balș, Cristinel Hogaș, un angajat cu atribuții multiple – bibliotecar, operator de rol și casier, a derulat nestingherit un mecanism de delapidare simplu, dar eficient. În mai puțin de cinci luni, acesta a încasat în numerar de la cetățeni taxe, impozite și amenzi, dar în loc să vireze banii în vistieria comunei, și i-a însușit integral. Suma: 9.581 de lei.

Faptele au ieșit la iveală abia după ce unii contribuabili au primit somații de executare silită, cu chitanțele de plată în mâini. A fost momentul în care autoritățile locale au început să-și pună întrebări.

Un angajat, trei funcții: de la bibliotecă, la ghișeul cu bani

Totul a început la sfârșitul lui martie 2021. Mai mulți cetățeni s-au prezentat la Primăria Balș pentru a-și clarifica situația fiscală, după ce au primit somații de la compartimentul de taxe și impozite. Nedumeriți, oamenii au prezentat chitanțele primite cu câteva luni înainte, în original, documente oficiale în aparență, emise de U.A.T. Balș.

Însă funcționarii au constatat că respectivele chitanțe nu se regăsesc nicăieri în registrele contabile sau în evidențele informatice ale instituției, drept pentru care s-a pornit o verificare internă, urmată de o plângere penală.

Inculpatul fusese angajat pe funcția de bibliotecar în cadrul Primăriei Balș. În baza unor dispoziții semnate chiar de primarul Constantin Golduț, i s-au delegat și atribuții de operator rol și casier, adică exact acele poziții care presupun contact direct cu banii contribuabililor.

Potrivit fișei postului, avea responsabilitatea de a încasa taxe, impozite și amenzi și de a le înregistra în registrele de casă.

Numai că, între 12 noiembrie 2020 și 31 martie 2021, în loc să urmeze procedura legală, a încasat de la 9 contribuabili sume variind între 300 și 1.400 de lei. A emis 11 chitanțe, toate întocmite manual și în fals, pe care le-a înmânat oamenilor. Banii, în schimb, au rămas la el.

Chitanțele false, tipărite la imprimanta primăriei

Ancheta penală a scos la iveală că angajatul folosea formulare de chitanță mai vechi sau le completa de mână, imitând documentele autentice emise de instituție. Unele aveau inclusiv ștampila primăriei, aplicată „în alb” pe mai multe coli.

Toate cele 11 chitanțe au fost expertizate și s-a confirmat: niciuna nu figura în registrele Primăriei. În plus, toate încasările au fost efectuate fără ca sumele să fie înregistrate în registrul de casă.

Audiat în faza de urmărire penală, Cristinel Hogaș și-a recunoscut integral faptele. A admis că a folosit chitanțele false pentru a induce în eroare contribuabilii și că a însușit întreaga sumă. În fața instanței, a beneficiat de circumstanțe atenuante, printre care lipsa antecedentelor penale și cooperarea cu anchetatorii. Sentința: 2 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare, plus interzicerea ocupării unor funcții publice timp de 2 ani.

Instanța a admis și cererea Primăriei Balș de a se constitui parte civilă în proces și a dispus ca inculpatul să plătească prejudiciul de 9.581 lei, precum și 2.800 lei cheltuieli judiciare.

„Este regretabil ce s-a întâmplat. În acel moment, era o perioadă de reorganizare administrativă, iar volumul de muncă era mare. A fost o greșeală de personal pe care o regretăm. Din fericire, prejudiciul a fost recuperat, iar de atunci, am schimbat procedurile interne și am separat funcțiile de casierie de cele de operator rol”, a spus primarul Constantin Golduț.

Deși prejudiciul este relativ redus, faptele – delapidare, fals în înscrisuri oficiale și uz de fals, indică o vulnerabilitate sistemică în modul în care sunt gestionați banii publici în multe comune din România.

0 0 votes
Article Rating

Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments