Un barbat in varsta de 67 de ani din Petricani, judetul Neamt s-a nascut a doua oara dupa ce a fost operat de o tumora pe creier de medicii Spitalului de Neurochirurgie Iasi. Barbatul a ajuns la spital într-o stare extrem de gravă.
Nu mai putea vorbi, iar mișcările membrelor erau aproape inexistente. Starea sa de sănătate era extrem de fragilă iar in urma investigațiilor de specialitate, echipa medicala a descoperit o tumoră cerebrală de aproximativ 10 cm – o formațiune gigantică ce-i amenința viața. Operația nu a fost deloc ușoară iar intervenție a fost una complexă si de durată.
Ioan Rățoiu – Pacient Spitalul de Neurochirurgie Iași: “Am avut semi pareza la piciorul stang, la cap, furnicaturi in piciorul stang, stare de somnolenta. Mergeam rau, nu puteam misca piciorul. Dupa operatie a inceput sa se deblocheze piciorul stang. Pentru prima data am simtit o ambianta placuta“.
Tumora a fost extirpată în totalitate, iar la doar 24 de ore de la intervenție, pacientul a început să vorbească din nou și să-și miște mâinile și picioarele.
Lucian Eva – Manager Spitalul de Neurochirurgie Iasi: “A prezentat o tumora de dimensiuni mari, de aproximativ 10 centimetri diametru, motiv pentru care el a prezentat o slabiciune la nivelul hemicorpului, pe partea dreapta. Din aceste motive s-a prezentat la medic si a facut o rezonanta magnetica care a aratat prezenta acestei tumori. De remarcat ca pacientul avea tulburari de vorbire. A fost o operatie laborioasa ca prezenta unei tumori de asemenea dimensiunea la nivelul creierului presupune niste efecte secundare asupra creierului care sunt dificil de manageriat dupa o interventie chirurgicala“.
Astfel de interventii sunt dificile pentru ca pot sa apara complicatii post operatorii.
Lucian Eva – Manager Spitalul de Neurochirurgie Iasi: “Revenirea inapoi a creierului la forma initiala poate produce in unele situatii complicatii majore, cum ar fi accidentele vasculare sau hemoragiile la nivelul creierului care pot fi catastrofale. Din fericire, avand in vedere experienta noastra chirurgicala si a monitorizarii post operatorii, tumora a fost rezecata in totalitate, pacientul este intr-o forma buna si-a reluat inclusiv miscarile la nivelul intregului corp iar tulburarile de vorbire s-au remis”.
Barbatul din Neamt va fi monitorizat imagistic în perioada următoare și, în cazul apariției unei recidive – lucru care se poate întâmpla în aproximativ 20% dintre cazuri, în cazul acestui tip de tumoră – va fi tratat în Laboratorul de Radiochirurgie Stereotactică de tip Gamma Knife.