Prin praful de pe drumurile comunale din preajma Pașcanilor, o cutie de carton a aprins un scandal cât o grenadă cu întârziere. Înăuntru – o pușcă cu lunetă și un revolver. Le-a găsit un cioban dus cu oile, le-a dus în rulotă, iar de acolo… direct în atenția procurorilor. Dragoș Băboacă, un bărbat simplu, cu doar câteva clase, care toată viața și-a petrecut-o la coada oilor, s-a trezit acuzat că deține ilegal arme, deși, după cum avea să spună în fața anchetatorilor: „Credeam că-s de jucărie”. Justiția a stat pe gânduri doi ani, dar a decis: fără vină, dar și fără arme.
Un cioban dintr-o comună de pe lângă Pașcani s-a trezit, fără să-și fi dorit, protagonistul unei anchete penale care a pus autoritățile pe jar. Două arme neletale, ridicate „de pe drum” și duse în rulota în care locuia, l-au adus pe bărbat în fața instanței. Chiar dacă procurorii au decis clasarea cauzei penale din lipsa vinovăției, justiția a mers mai departe cu confiscarea armelor, considerându-le obiecte a căror deținere este interzisă de lege.
Cazul dezvăluie cât de fragilă este granița între „nu știam” și „ai încălcat legea” în mediul rural românesc, unde accesul la informații și educație juridică este adesea limitat, iar legea rămâne, de multe ori, o enigmă.
Armele și ciobanul: începutul unei povești absurde
În mai 2023, un bărbat pe nume Dragoș Băboacă își ducea oile pe imaș, când a dat peste o cutie de carton abandonată pe marginea drumului comunal. În interior, susține el, se aflau două arme: o pușcă neletală cu lunetă marca Hammerli și un revolver Gamo, ambele de calibru 4,5 mm.
Fără a bănui gravitatea situației, omul a luat cutia și a dus-o în rulota în care locuia. „Nu știam ce-s. Nici nu le-am folosit. Am zis că poate o fi de jucărie. Erau așa, bine puse, nu păreau periculoase”, a declarat acesta în fața anchetatorilor.
La scurt timp după aceea, poliția a intrat pe fir. Armele au fost ridicate și trimise spre expertizare la Serviciul Criminalistic din cadrul IPJ Iași, iar rezultatele au fost clare: pușca era funcțională, iar revolverul – nefuncțional, dar tot supus regimului autorizării. În România, astfel de arme necesită permis de deținere, chiar dacă sunt considerate „neletale”.
Clasare, dar cu… confiscare
Deși ancheta penală a fost demarată oficial în mai 2023, concluzia a venit abia în martie 2025. Parchetul a decis clasarea cauzei, motivând că fapta „nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege”. Mai exact, ciobanul nu a știut că deține ilegal arme. Totuși, pentru că legea interzice deținerea unor astfel de obiecte fără autorizație, procurorii au sesizat instanța pentru dispunerea confiscării speciale.
Judecătorul de cameră preliminară a fost de acord. Pe 15 iulie 2025, instanța a admis cererea Parchetului și a dispus confiscarea definitivă a puștii Hammerli și a revolverului Gamo. Armele, între timp, se află în camera de corpuri delicte a IPJ Iași, conform unui document emis în martie 2024.
Cazul atrage atenția asupra unei probleme tot mai frecvente în satele din România: lipsa informării juridice a cetățenilor. Dacă procurorii au putut constata că fapta nu a fost săvârșită cu intenție, totuși, confiscarea armelor a fost inevitabilă.
Întrebarea care se ridică este: ce șanse are un cetățean simplu, cu oile pe imaș, să înțeleagă subtilitățile legii penale, mai ales când armele sunt găsite în mijlocul drumului?
Cui aparține cutia cu arme?
Rămâne neclar cum au ajuns armele respective în cutia de carton de pe drumul comunal. Nicio anchetă nu a dus la identificarea unui posibil proprietar anterior. Între timp, Dragoș Băboacă a scăpat de o condamnare penală, dar nu și de stigmatul unei anchete care l-a urmărit timp de peste doi ani.
„Mi-au zis că am scăpat, dar că armele nu le mai văd. Să fie sănătoase. Eu nu mai vreau să am treabă cu așa ceva. Mă țin de oi și de ce știu eu”, a declarat bărbatul, după proces.
Cazul lui Dragoș Băboacă este un exemplu concret de cum aplicarea rigidă a legii poate intra în coliziune cu realitatea de la țară. Deși intenția a lipsit, iar bunurile nu au fost folosite, statul și-a făcut până la urmă datora, confiscând armele după mai bine de 2 ani de zile în care acestea au stat în custodia ciobanului, neatinse precum sfintele moaște.