26 de milioane de euro din banii USV Iași, direcționați către o firmă cu patron penal. Legături suspecte între rectorul Jităreanu și Marius Enea, „regele halelor” din fonduri publice

0
79
Gerard Jitareanu si Marius Enea(foto mic)

Contracte umflate, prietenii dubioase și tăcerea suspectă a autorităților, cam așa arată noul „model” de succes în mediul universitar ieșean. Sub semnătura rectorului Gerard Jităreanu, Universitatea pentru Științele Vieții a devenit vaca de muls pentru Marius Enea, un constructor cu dosar penal și relații bine înfipte în administrație. Un simplu antreprenor de hale ajunge, peste noapte, „regele investițiilor” într-o instituție de învățământ superior. Pentru un teasc și două hale, Jităreanu i-a umflat conturile lui Enea cu aproape 20 de milioane de euro, alte 7 milioane de euro fiind direcționate către patronul Prima Construct pentru construirea unei săli de fitness, un restaurant și o pistă de atletism în perimetrul unui teren de minifotbal – investiții fundamentate nu pe întărirea capacității universitare, ci pe căpușarea fondurilor publice

Un veritabil carusel al contractelor de milioane de euro cu statul s-a deschis pentru Marius Enea, patronul Prima Construct SRL, după ce rectorul Universității pentru Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” Iași, Gerard Jităreanu, i-a pus practic universitatea pe tavă. În mai puțin de doi ani, Enea a pus mâna pe lucrări de 26 de milioane de euro – două contracte mari și cinci subsecvente. În tot acest timp, dosarul său penal, legat de lucrări ilegale în municipiu, stă ascuns în sertarele anchetatorilor.

Prima Construct, abonată la milioane fără competiție reală

În martie 2024, USV Iași semnează cu firma Prima Construct un contract în valoare de 3,65 milioane de euro pentru o construcție banală, în esență o hală din tablă, destinată procesării vinului și depozitării fructelor. Nimic spectaculos, nimic revoluționar – un proiect care în piața liberă ar fi costat cel mult jumătate. Surpriza vine, însă, destul de rapid: până în iunie 2025, contractul inițial este „împănat” cu cinci acte adiționale, care împing valoarea totală a lucrării la fabuloasa sumă de 15 milioane de euro.

Această practică – a contractului „de bază” modest, urmat de suplimentări grase, a devenit o rețetă preferată de administrațiile publice și, mai nou, de mediul universitar. Din informațiile 7Est, în spatele acestor „suplimentări” ar sta o înțelegere prealabilă între rectorul Gerard Jităreanu și patronul Marius Enea, omul care pare să aibă o relație de protecție la mai multe niveluri ale autorităților ieșene.

Al doilea tun: restaurant, sală de fitness și stadion pentru studenți

În paralel, în 2025, USV semnează un al doilea contract cu aceeași firmă. De această dată pentru construirea unui complex sportiv și recreativ în valoare de 7 milioane de euro. Sală de fitness, pistă de atletism, stadion cu tribună de 2.100 de locuri, spații de cazare și restaurante. Cu alte cuvinte, o ministațiune sportivă într-o universitate agricolă, construită de o firmă cu istoric penal.

Întrebarea este cine verifică utilitatea acestor investiții, cine face evaluarea costurilor reale și de ce toate aceste contracte ajung în aceeași mână: Marius Enea?

Conexiuni și contracte dubioase în „cartelul” academic ieșean

Enea nu este singurul privilegiat al rectorului Jităreanu. Grup Construcții Est, deținută de Marius Cojocaru, a fost implicată în renovarea vilei rectorului UMF Viorel Scripcaru – coincidență sau nu, la scurt timp după a prins un contract uriaș, de 10 milioane de euro, la aceeași universitate. USV i-a atribuit și ea contracte, mai modeste ca valoare, dar suspecte în contextul relațiilor personale.

Alt exemplu: firma Daroconstruct a lui Giani Canschi a fost selectată recent pentru o lucrare de 15 milioane de euro la Ferma Ezăreni, unde urmează să construiască un campus dual.

Toate aceste contracte gravitează în jurul a trei-patru firme care au monopolizat lucrările în mediul universitar ieșean. Este o rețea de interese în care rectorii, dezvoltatorii și funcționarii publici își dau mâna sub umbrela unor proiecte publice.

Dosarul penal al lui Marius Enea: ținut la sertar, cu protecție suspectă

Între timp, patronul Prima Construct, Marius Enea, este implicat într-un dosar penal care pare să nu mai ajungă niciodată în fața judecătorilor. Plângerea a fost depusă în 2022 de Florin Dobrea, patronul tipografiei Rodotex, care susține că Enea i-a distrus gardul de proprietate, a construit ilegal pe terenul învecinat și a creat o stare de teroare continuă.

Din 2022, dosarul bate pasul pe loc. Polițiștii nu fac ancheta, iar procurorul Nadia Adriana Albu a propus recent clasarea cauzei. Motivul? Enea ar fi spus că nu a construit, ci a „conservat” imobilul. Atât le-a trebuit anchetatorilor pentru a închide ochii.

În realitate, potrivit rapoartelor Poliției Locale și Primăriei Iași, Enea a continuat lucrările la o clădire fără autorizație: a montat tâmplărie PVC, a racordat ilegal la rețelele de utilități și a realizat terasamente masive, inclusiv pe un versant instabil.

Teroare cu premeditare asupra familiei Dobrea

Declarațiile lui Florin Dobrea sunt șocante. Afaceristul susține că Enea a inundat în mod deliberat curtea familiei sale, a adus persoane fără adăpost care consumau alcool și droguri pe terenul din vecinătate și a instalat șezlonguri, piscine și grătare, ca o provocare directă. Mai mult, mașini cu faza lungă aprinsă au fost parcate intenționat spre casa familiei, pe timpul nopții.

Un episod revoltător a avut loc pe 14 octombrie 2022, când Enea a dărâmat cu forța gardul lui Dobrea, fiind nevoie de intervenția mascaților pentru a calma spiritele. De atunci și până astăzi, ancheta stagnează.

Un sistem corupt, protejat politic și judiciar

Este imposibil să nu observăm că Marius Enea a reușit să construiască nestingherit chiar și după ce autorizațiile i-au fost suspendate. A făcut-o în disprețul legii, cu complicitatea tacită  a procurorilor și a unor polițiști. Dosarele trenează, verificările sunt mimate, iar plângerile penale sunt „îngropate” în tăcere. Pe de altă parte, rectorul Jităreanu semnează contracte de zeci de milioane de euro cu acest personaj, deși este la curent cu istoricul său penal și cu conflictele legale în care este implicat.

Cazul Prima Construct – USV Iași este unul emblematic pentru modul în care fondurile publice ajung pe mâinile unor afaceriști cu dosare penale, prin complicitatea unor rectori, funcționari și anchetatori. Totul sub pretextul dezvoltării educației.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments