Tezarul dacic ar fi fost furat la comanda unui clan interlop din România pentru a fi folosit ca monedă de schimb ca să scape un criminal de închisoare

0
22

Ipoteză-şoc în presa din Olanda privind furtului Coifului de la Coţofeneşti şi a brăţărilor dacice. Artefactele ar fi fost furate la comanda unor interlopi din România pentru a fi folosite ca monedă de schimb ca să scape un criminal de închisoare. Autorităţile de la noi nu confirmă însă scenariul.

Coiful de la Coţofeneşti şi brăţările dacice au dispărut la comanda unui interlop român, scriu jurnaliştii de la RTL. Potrivit presei din Olanda, interlopii de la noi au luat legătura cu fostii lideri ai Hells Angels, care au înfiinţat în închisoare o nouă grupare criminală – Hardliners. Aceştia ar fi recrutat hoţii pe care i-au plătit cu 15.000 de euro fiecare pentru a fura tezaurul dacic din muzeul din Drents.

Nu ar fi prima dată când operele de artă sunt folosite ca monedă de schimb

Unul dintre hoţi ar fi un bărbat care dorea să devină membru al grupării de motociclişti din Olanda, acuzată de acţiuni de crimă organizată. Informaţiile din presa olandeză au ajuns şi la anchetatorii de la noi. Surse din Poliţia Română nu confirmă, însă, ipoteza potrivit căreia un individ certat cu legea de la noi din ţară ar fi vrut să se folosească de artefacte ca monedă de schimb.

Surse Observator spun că deşi este doar o ipoteză vehiculată în presă, anchetatorii iau în calcul să analizeze această pistă în Olanda. Procurorii au aflat de la unul dintre suspecţi că obiectele nu au fost vândute sau topite. Până să fie arestat, individul a fost abordat de poliţişti sub acoperire. Agenţii s-au dat drept trimişii unui cumpărător dispus să ofere 400.000 de euro pentru comoară. În acest dosar, 7 suspecţi sunt anchetaţi, dar niciunul nu a dorit să spună unde a ajuns tezaurul dacic.

„Eu cred că obiectele încă există şi vor fi găsite. Nu poţi scăpa uşor de ele. Sunt ‘fierbinţi’ şi nimeni nu vrea să-şi ardă degetele. Ce se poate întâmpla este ca un interlop de calibru să le cumpere şi să le predea pentru a negocia o pedeapsă mai uşoară”, a declarat Mick van Wely, jurnalist specializat în furturi de artă. Nu ar fi prima dată când operele de artă sunt folosite ca monedă de schimb. În 2002, două tablouri Van Gogh au fost furate din muzeul cu acelaşi nume din Amsterdam. După 13 ani, operele de artă au fost recuperate în urma informaţiilor furnizate de un traficant de droguri numit Naşul Van Gogh. Italianul le-a spus poliţiştilor unde sunt ascunse în schimbul unei pedepse mai uşoare.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments