Consiliul Local al Municipiului Iași urmează să se întrunească în ședință ordinară pe data de 28 mai, iar pe ordinea de zi se află și un proiect de hotărâre privind instituirea unei roviniete locale. Această taxă ar urma să se aplice vehiculelor de mare tonaj, mai precis celor care depășesc greutatea de 3,5 tone și circulă pe drumurile naționale din interiorul orașului.
Proiectul a fost supus consultării publice în luna februarie 2025 și a stârnit un val de nemulțumiri în rândul transportatorilor. Peste 130 de firme din domeniu au semnat o petiție adresată autorităților locale, prin care solicită renunțarea la această taxă. Reprezentanții industriei susțin că măsura va avea un impact negativ semnificativ, atât asupra costurilor de operare, cât și asupra prețurilor produselor și serviciilor, afectând economia locală și bunăstarea populației.
Potrivit petiției, introducerea rovinietei ar putea dezechilibra concurența între firmele din Iași și cele din alte orașe care nu aplică o astfel de taxă. De asemenea, transportatorii atrag atenția asupra riscului de întârziere în livrarea mărfurilor și dificultăților logistice ce pot apărea la nivel local, național și internațional.
Regulamentul propus de Primărie prevede tarife fixe pentru vehiculele cu greutatea între 3,5 și 40 de tone, în timp ce pentru cele care depășesc 40 de tone, taxa va fi stabilită individual, în funcție de mai mulți factori specificați în document.
Pentru masinile intre 3,5 – 12 tone se propune o taxa de 315 lei/saptamana, 1.350 lei/luna si 16.200 lei/an. Pentru cele intre 12 si 24 tone: 1.050 lei/saptamana, 4.500 lei/luna, 54.000 lei/an iar pentru cele intre 24 – 40 tone, 2.100 lei/saptamana, 9.000 lei/lună, 108.000 lei/an
“Scopul recoltarii acestei taxa este de a avea banii necesari pentru lcurarile de intretinere la drumurile nationale care traverseaza municipiul Iasi. Avand in vedere ca ne tranziteaza pe zeci de kilometri dar pe interiorul intravilanului nu se plătește rovinietă sau altă taxă specială pentru întreținerea lor. Prin urmare, banii strânși se vor duce doar în reparația de drumuri. Scopul este de a-i determina să evite cât mai mult tranzitarea orașului și, de ce nu, să forțăm un pic, poate și autoritățile centrale să introducă cât mai bine și mai repede rețeaua de autostrăzi și drumuri de ocolire, unde bănui că nu va mai plăti nimeni nimic“, a spus Mihai Chirica, primarul municipiului Iasi, in lune februarie.