Recenta inaugurare a Mall Moldova, considerat cel mai mare mall din afara Bucureștiului, pune sub semnul întrebării supremația de până acum a celuilalt mastodont comercial al Iașului, Palas Mall. Deloc întâmplător, reprezentanții Palas Mall au anunțat zilele trecute o amplă reconfigurare a clădirilor și spațiilor comerciale, simțind amenințarea venită din partea investiției de circa 140 de milioane de euro făcută la ERA. În acest context, se naște o întrebare firească: va reuși Mall Moldova să afecteze templul shoppingului din centrul Iașului?


Tehnic, Mall Moldova oferă la această oră 110.000 mp de retail, în care sunt cuprinse peste 250 de branduri naționale și internaționale. Inaugurat pe 31 mai 2012, Palas Mall are o suprafață comercială de 64.500 de mp. La capitolul magazine, Palas are un ușor avantaj, cu 270 de spații comerciale, față de cele 250 existente în Mall Moldova.
Desigur, Palas Mall câștigă foarte mult prin atracțiile adiacente centrului comercial (grădină, terase, hotel, amfiteatru în aer liber, birouri, săli de evenimente etc.). În schimb, Mall Moldova se află într-o zonă aridă, în care sute de mașini sufocă o parcare imensă. De altfel, un minus semnificativ pentru Mall Moldova îl reprezintă accesul dificil pe DN 28, ambuteiajele devenind deja zilnice.
Un alt avantaj esențial pentru Palas îl reprezintă poziționarea extrem de favorabilă în centrul Iașului, chiar în coasta Palatului Culturii, instituție muzeală care atrage peste 300.000 de vizitatori anual.

Pe de altă parte, Mall Moldova punctează major prin deținerea a două facilități inexistente în Palas: un cinema cu 9 săli, dintre care una de tip 4DX, și o piscină semi-olimpică. Mai mult, proximitatea noului Leroy Merlin și al preconizatului magazin Ikea vor spori afluența publicului.
De asemenea, hipermarketul Carrefour înglobat în noua construcție reprezintă un alt factor de atractivitate, având o suprafață de 15.440 de mp, în timp ce Auchan din Palas are doar 5.000 de mp, cel mai mic al rețelei din România.

Cum spuneam, apariția noului concurent din zona ERA i-a dinamizat pe managerii de la Palas.
„Palas intră într-o nouă etapă de evoluție, pentru prezent și pentru viitor. Împreună cu celebrul birou de arhitectură Foster + Partners demarăm un amplu proiect de dezvoltare și reamenajare a ansamblului mixed-use Palas”, este anunțul făcut pe pagina de net a gigantului comercial controlat de Iulian Dascălu.

Planurile acestuia sunt faraonice: remodelarea spațiilor comerciale existente și extinderea suprafeței totale de retail până la peste 80.000 mp închiriabili, noi spații de joacă și centre de entertainment, remodelarea esplanadei din fața Teatrului pentru Copii și Tineret „Luceafărul”, relocarea și modernizarea centrului de evenimente – Congress Hall etc.
Cum a făcut-o și în anul 2022, în cazul concursului internațional de arhitectură organizat pentru dezvoltarea unui complex rezidențial în zona Sf. Andrei, Iulian Dascălu lucrează numai cu nume mari ale arhitecturii mondiale. În portofoliul celor de la Foster & Partners, care vor extinde Palasul, se află renovări făcute clădirii Reichstag – ului din Berlin sau Aeroportului Internațional din Hong Kong.
Prin urmare, reacția Palas la atacul venit din partea investitorilor de la Prime Kapital nu s-a lăsat așteptată.

Rămâne de văzut dacă elementele de noutate și facilitățile în exclusivitate aduse de Mall Moldova vor reuși să șubrezească “bătrânul” si superbul Palas, fie el și cosmetizat prin investițiile majore anunțate.