Peste 4.000 de locuri de parcare stradală din Iași vor fi tarifate. Măsura va fi analizată de Consiliul Local pe 28 mai și ar putea intra în vigoare de la 1 iulie.
Primăria Iași intenționează să extindă sistemul de taxare a parcării stradale prin includerea a peste 40 de artere în zonele tarifare existente. Scopul este de a spori veniturile municipale și de a descuraja parcarea de lungă durată la bordură, pentru a permite o mai bună circulație a autovehiculelor.
Această schimbare nu presupune introducerea unei taxe noi, ci aplicarea celei existente în zone suplimentare. Practic, 41 de străzi noi vor fi adăugate în sistemul actual de tarifare.
Etapele de implementare
După aprobarea în plenul Consiliului Local, în luna iunie vor fi montate panouri informative pe străzile vizate. Sistemul de plată va deveni activ de la 1 iulie, iar achitarea taxei se va putea face prin aplicații mobile sau, în unele cazuri, prin parcometre montate pe teren. Programul de funcționare va fi între orele 08:00 și 20:00, de luni până sâmbătă. În zilele de duminică și în timpul sărbătorilor legale, parcarea va fi gratuită, cu excepția zonelor cu bariere.
Cum se împart zonele de taxare
Orașul este împărțit în trei zone tarifare, în funcție de apropierea față de centrul municipiului:
- Zona 1 – tarife: 7 lei/oră, 63 lei/săptămână, 198 lei/lună. Printre străzile deja incluse se numără Independenței, Moldova, Arcu (zona Cinema Victoria), Prefectură (Costache Negri), Teatrul Național și altele. Noile străzi propuse includ Vasile Conta, Gării, Carol I, Musicescu, Cuza Vodă etc.
- Zona 2 – tarife: 2 lei/oră, 44 lei/săptămână, 140 lei/lună. În prezent, include artere precum Podu Roș, bld. Primăverii, Piața CUG sau bld. Regele Mihai I. Se propune extinderea spre zone ca Tudor Vladimirescu, Codrescu, Ciurchi, Aurel Vlaicu, Dacia, Munteni, printre altele.
- Zona 3 – tarife: 3 lei/oră, 170 lei/lună. Se menține fără modificări și include în continuare doar parcările de la Ciric.
Scopul măsurii
Potrivit administrației locale, taxele de parcare constituie o sursă importantă de venit, care poate fi direcționată către investiții în extinderea și modernizarea parcărilor, infrastructura rutieră, transportul public și proiecte de mobilitate urbană durabilă.