Joi, 01 Septembrie 2016


“SCRISOAREA DE LA LONDRA”, epistola care a înnebunit Internetul. Ea este CRISTIANA MARIA MĂRCUȘ

Scris de  Luni, 29 Iulie 2013 09:45
Rate this item
(7 votes)
Un articol publicat pe www.7est.ro a creat un fenomen internaţional: „Scrisoarea de la Londra” a adus 111.000 de vizitatori unici miercuri şi peste 125.000 joia trecută, cu mii de comentarii ale românilor din toată lumea. Au fost, totodată, aproape jumătate de milion de afișări, scrisoarea fiind accesată atât pe site, cât și pe rețelele de socializare. Studenta Cristiana Maria Mărcuş i-a împărţit pe români în două tabere, pro şi contra Occident.

 

 

O scrisoare deschisă a unei tinere de origine română plecată la studii în Marea Britanie a bulversat la propriu Internetul. Publicată de site-ul www.7est.ro, epistola a avut, în nici 24 de ore, peste 111.000 de accesări unice din toată lumea şi aproape 800 de comentarii pro şi contra. A doua zi, comentariile au curs din nou, cu duiumul, în timp ce numărul vizitatorilor unici a crescut la 125.000. Scrisoarea studentei Cristiana Maria Mărcuş a avut, în numai trei zile, peste 400.000 de afişări.

 

“Vreau acasă”

În material, tânăra, care semnează cu numele de Cristiana Maria Mărcuş, se arată profund dezamăgită de atitudinea lipsită de umanism, rece şi distantă afişată de britanici, lipsa credinţei şi a respectului faţă de emigranţi fiind aspectele care au determinat-o să exclame: “Dumnezeu a fost ucis de Occident, vreau să mă întorc acasă!”.

 

 

Reproducem, integral, textul scrisorii ce a făcut furori pe Internet:

“Sunt studentă în Londra la una dintre cele mai bune universităţi europene. Sunt mândră că am reuşit să ajung aici şi le voi fi recunoscătoare părinţilor mei pentru educaţie şi efortul material extraordinar pe care l-au depus pentru a mă trimite la studii de calitate mereu.

Dar mă deranjează teribil întrebarea tuturor „Te mai întorci?” Şi uimirea clară la auzul unui ferm „da”. Acest DA nu era atât de ferm înainte de a mă muta în Londra.  Înainte era un „mi-aş dori, dacă voi avea unde să mă întorc mă voi întoarce”.

Suntem o generaţie crescută într-o scârbă pentru patrie, am crescut cu Badea care înjură ţara mereu, am crescut fiind educaţi să admirăm valorile occidentale „superioare” şi „ideale”.

Credem că politica, cultura şi educaţia cât mai internaţională este foarte benefică, credem în globalizare, suntem de acord câteodată că România e frumoasă, dar păcat că e locuită şi parcă tot mai bine e în Londra… Români scumpi, cât putem să ne înşelăm…

 

Ce este Occidentul….?

Un loc care nu mai are identitate, globalizarea îi distruge încet încet toate tradiţiile, cenzura comunismului bolşevic s-a transformat în a fi «politic corect», trăieşti cu riscul că un islamist extremist poate să bombardeze pentru Allahul lui locuitorii unei ţări în care el s-a mutat, istoria nu mai poate fi spusă pentru că poate jigni anumite popoare, copiii pot fi ucişi în pântece de către propria lor mamă - avortul fiind văzut că o metodă contraceptivă în loc să i se spună crimă, Crăciunul şi Paştele precum şi alte tradiţii străvechi sunt doar un prilej de marketing, aici nu există nici un pic de profunzime, relaţiile dintre oameni sunt pur profesionale, prietenia, iubirea sunt toate o afacere, tot ce facem e pentru CV şi când vrem să ne căsătorim găsim noi pe perfectmatch.com ceva nu?

Lumea discuta oameni, nimănui nu îi pasă ce gândeşti, ce simţi ce îţi doreşti. 

Puţini mai ştiu să iubească, feminismul distruge relaţiile bărbat femeie tot mai mult, gender role este considerat învăţat aşa că nu mai învăţăm copiii de mici să se comporte ca băieţei sau fetiţe ci îi lăsăm pe ei să îşi aleagă ce sex vor să aibă, ajungându-se la un număr imens de homosexuali creaţi de societate, Dumnezeu a fost ucis de Occident.

 

De ce oare admirăm atât de mult haosul Europei vestice?

Noi avem oameni, noi ştim să trăim, noi râdem că fugim cu naşul de acasă o săptămână în munţi cu corturile.

Noi ne salutăm cu „Doamne ajută!”

Noi avem un pământ binecuvântat de oasele şi sângele atâtor martiri… De ce s-au sacrificat atâţia romani pentru viitorul nostru şi noi fugim ca vitele în Occident?

De ce acceptăm ca Securiştii comunişti să ne conducă în continuare prin politică şi educaţie?

De ce acceptăm ideile occidentale cu braţele deschise?

De ce acceptăm ca bărbaţii noştri să fie carne de tun pentru NATO, dar nu suntem în stare să ne recuperăm Moldova de peste Prut după atâţia ani de la căderea comunismului?

De ce acceptăm ca în continuare memoria luptătorilor anticomunişti să fie călcată în picioare şi la 22 de ani de la aparenta schimbare a regimului încă nu le sunt recunoscute meritele? 

De ce eşti drogată scumpă Românie cu iluzii occidentale?

În Occident unde pleacă bieţii romani să facă o pâine, germanii, francezii, englezii îi tratează ca pe nişte sclavi, fiind român eşti privit ca o subrasa, în Anglia un non-european are mai multe drepturi şi privilegii doar datorită faptului că a trăit sub dominaţia imperiului pentru decenii…

Şi noi românii care avem o ţară superbă, un pământ fertil, plin de zăcăminte, Roşia montană, Delta, Carpaţii, Dunărea, Marea Neagră stăm să cerşim şi să ne umilim pentru o pâine prin Anglia, Italia şi Spania….

Îmi plânge inima când văd cum sunt trataţi pe pământ străin când acasă la ei puteau mânca din belşug, dacă nu ar fi fost lăcomia hoţilor de la putere… care au vândut ţara pe nimic.

Cristiana Maria Mărcuş se arată profund dezamăgită de atitudinea lipsită de umanism, rece şi distantă afişată de britanici

 

Vreau să mă întorc în România cu toate că nu voi avea niciodată banii pe care i-aş avea lucrând aici. Dar cum spunea tatăl lui Nicolae Steinhardt: vei avea zile frumoase, dar nopţile îţi vor fi îngrozitoare.

Omul nu are numai trup de hrănit, mai e şi sufletul. Şi mai distrugătoare este setea şi foamea sufletului îndepărtat de pământ şi de neam decât foamea trupească…

Aşa că români, plecaţi, plecaţi la studii, plecaţi ca să vedeţi în ce hal a ajuns occidentul liberal, plecaţi şi învăţaţi să vă iubiţi ţară şi realizaţi ce frumuseţe aţi lăsat în urmă.

Şi apoi ne vom întoarce cu toţii, valuri valuri, cu şi mai multă forţă şi dorinţa de schimbare, şi după 68 de ani de asuprire,România va fi a românilor din nou, aşa să ne ajute Dumnezeu!”

Cristiana Maria Mărcuş

 

Cristiana Maria Mărcuş face parte dintr-o asociaţie de reconstituire istorică, Terra Dacica Aeterna

 

Se autointitulează „Domniţa Dacă”

Cristiana Maria Mărcuş, învaţă la King's College din Londra, unde studiază diplomaţia militară, este din Bucureşti şi a terminat Colegiul Bilingv George Coşbuc din Capitală. Tatăl său este un cunoscut om de afaceri. Sorin Mărcuş are un club de fitness în Bucureşti.
Se autointitulează Domniţa Dacă şi face parte dintr-o asociaţie de reconstituire istorică, Terra Dacica Aeterna. În vacanţe, ea cutreieră România şi pune în scenă viaţa dacilor liberi, împreună cu alţi tineri din asociaţie.

 

Foto: Cristiana Mărcuș cu Petru Cojocaru, fost deținut politic

 

Reacţii pro şi contra postate pe www.7est.ro

„Incredibil câtă ipocrizie în articolu' ăsta. Tu te-ai dus la facultate în UK ca să-l cauţi pe Dumnezeu? Şi singurele persoane pe care le-am auzit salutând vreodată cu "Doamne ajută" sunt babele de la ţară, care au mentalităţi comuniste sau pre-comuniste. Dacă toţi ar gândi ca domnişoara din articol am regresa, şi am umple mai mult buzunarele popilor (…)

„În urmă cu 10 ani aş fi plâns citind această scrisoare, în ziua de azi.. nu mă impresionează deloc! Nu este adevărat că românii sunt nimicuri. Munceşti cinstit, îţi dai silinţa să te integrezi, înveţi limba ţării care te-a adoptat, unde este problema? Vă plângeţi că nu sunteţi luaţi în braţe şi pupaţi de străini? Dar mă rog în România se face aşa ceva? Dacă eşti om bun, eşti primit oriunde, în spatele acestor vorbe se află multă luptă şi munca, să privim partea bună (…)

„Mare dreptate ai, am şi eu aceeaşi părere, o spun tuturor, dacă am fi majoritatea cu asemenea idei, dacă am fi uniţi, am putea schimba ceva. Mare păcat de ţara asta, nu ştim ce pierdem, când o să aflăm o să fie prea târziu şi lacrimile prea grele (...)

„Se vede ca distanţa de casă distorsionează grav percepţia asupra realităţii din România - mai mult chiar, îi conferă chiar o imagine idilică. Şi totuşi, hai să judecăm drept şi să deschidem ochii în jurul nostru. E emoţionant modul în care descrie «minunata» Românie, dar este o descriere făcută prin prisma dorului de casă şi nu pare să aibă legătură cu realitatea dură de aici”...

 

„Concluzia ta este corectă, dar nu aştepta flori şi lauri pentru cele scrise de tine. În Vest, emigranţii sunt un factor economic foarte important. Sunt o forţă de muncă ideală, deoarece sunt uşor de controlat, nu sunt organizaţi şi nu îşi cunosc drepturile sociale şi, cel mai important, sunt foarte ieftini indiferent de domeniul în care lucrează. De regulă, posibilităţile de dezvoltare profesională sunt foarte reduse, raportat la capacitatea şi performanţa oferite ”(...)

„Dacă urăşte atât de mult occidentul, de ce mai stă acolo? Să se întoarcă în ţară şi să lucreze pentru 700 ron pe lună şi după aceea să spună ce bine e în ţara noastră!”

Last modified on Luni, 29 Iulie 2013 10:00

Comentarii  

 
0 #13 Facus 23-06-2016 13:03
Draga Maria,

Datorita tie si nu numai, sunt mandru ca sunt Roman(Dac). Vino(veniti ) acasa si impreuna cu dumnezeu si spiritul inaintasilor nostri daci putem schimba si curata tara de iudeomasoni.
Te iubesc sincer Cristiana Maria Mărcuş si Dumnezeu sa va binecuvinteze pe tine si pe cei ce te-au crescut.
Citat
 
 
+1 #12 Nicolae Tanase 28-12-2015 12:04
Auzi mai 'Geannyne', tu din start te descalifici cu al tau pseudo-nume.Tot i semneaza cu nume neaose, Luminita,Ovidiu ,Stela,Lili, tu ?...tu esti roman dus in occident,parat, caruia ii este probabil rusine de numele Gheorghita, pe care se vede treaba l-a vandut pe 1 lira, ca de, da mai bine Geanina. Multi ramani adevarati gandesc precum fata asta, pacat ca asa de tarziu.De ce incerci sa acreditezi ideea ca, vezi Doamne, in spatele ei se afla te miri ce forte oculte? Nu cumva tu esti dintr'aia si va deranjeaza ca se mai gasesc romani asa de tineri si verticali, in stare sa aprinda flacara romanismului printre cei multi goniti de acasa de saracia instaurata de, cum spune fatuca asta, hotii si pungasii puterii ?
Bravo Cristinica, ramaii pe pozitie indiferent de cati latrai se vor da la tine orin gard ! Noi romanii adevarati, care apreciem valorile acestui neam, vom fi din ce in ce mai multi alaturi de tine. Esti tu tanara dar ai multa minte si inima !
Citat
 
 
0 #11 Unul din Germania 28-12-2015 10:54
Sarmana!
Cea mai importanta contributie la PIB in Romania o avem noi, cei placati in occident.
Cei care suntem în stare am ajuns in functii de conducere chiar aici în occident.
Cine vrea sa aiba satisfactia unei munci de calitate, a unei realizari profesionale, trebuie sa sa plece din tara.
România? O tara ramasa pe mana comunstilor care se pretint acum "Businessmen" dar nu sunt de cat niste bisnitari penali. Mi-e greata sa le pronunt numele!
Pentru asemenea oameni sa lucrez eu care am obtinut un doctorat (cinstit!) la o universitate de prestigiu si am ajuns intr-o pozitie de invidiat departe de România?
Si eu sunt crestin. Nu ma impiedica nimeni sa-mi practic religia aici si sa ma comport ca un crestin adevarat.
Cat despre daci...hai s-o lasam mai moale... noi suntem romani... care nici nu ne cunoastem istoria!
Citat
 
 
+1 #10 Vlad 26-12-2015 12:48
Draga Maria Cristina
Mai intai LA MULTI ANI! ca a fost ziua ta de Craciun!
Este bine sa spui ce gandesti si simti, fara interes si ipocrizie.
Dupa cum ai vazut reactiile sunt diverse, multe contradictorii. Este normal! Fiecare are nivelul lui de dotare genetica, de edicatie, de evolutie existentiala. Vei gasi multe pesoane care vor simti la fel ca tine. Din fericire ma numar printre ele. Ne ghidam dupa valorile personale primordiale, asa ca nu trebuie decat sa cautam persoanele care sunt compatibile unei comuniuni, de preferabil, cat mai extinsa!
Bunul Dumnezeu sa te ajute sa ai alaturi numai oameni pentru care sufletul primeaza in fata trupului cu senzatiile, necesitatile si emotiile sale. Sa fii iubita!
Citat
 
 
+1 #9 Lavinia 29-01-2015 19:57
Domnisoara respectiva a ales sa traiasca in.....occident ! Si-a terminat studiile, in decembrie si-a gasit de lucru in Londra si in ianurarie are deja un BMW! Explicabil daca ne uitam cine e tatal sau Sorin Marcus. Informatiile sunt preluate de pe fb, cu o simpla cautare. O ipocrizie mai mare ca asta greu de gasit chiar si in Ro!
Citat
 
 
0 #8 ana 18-01-2015 18:58
EU NU CRED CA ACEASTA DOMNISOARA SE VA INTOARCE VREODATA IN ROMANIA,CU TOATA FATA ASTA DE MARE PATRIOATA .
SUNT CHIAR CURIOASA IN CE MOMENT AL VIETII A SCRIS SCRISOAREA. CRED CA ERA IN SESIUNE SI-I ERA DOR DE MAMA SI TATA SI DE BINELE DE ACASA,UNDE TOTUL VENEA DE-A GATA ...
Citat
 
 
0 #7 Daniel.... 02-01-2014 12:07
Oameni buni eu nu stiu ce sa zic... sunt inca in Romania nu o duc prea bine dar se putea si mai rau nu,in momentul acesta ami cautam un loc de munca in U.K. si spre surprinderea mea am gasit acest acest articol postat de unul dintre tovarasi mei pe Facebook sunt de acord ca Romania e frumoasa .. dar cati dintre conationali nostri ar mai sta in tara??? Nu cred ca foarte multi .. observ in jurul meu schimbarea vad cum toata lumea alearga dupa bani pentru ca ne dorim sa ducem un trai mai bun, dar cate sacrifici suntem dispusi sa facem pentru ei? Eu unul nu am nimic de pierdut sunt un strain in tara mea .... si asta o simt in fiecare zii. Nu ami cunosc radacinile nu am nici o legatura stransa cu pamantul acesta. Asa cred ca sau simtit toti cei care au plecat la munca in alta tara... Nevoia ne impinge sa facem sacrifici cati oameni o duc mai bine datorita romanilor de peste hotare care trimit bani acasa???
Citat
 
 
+3 #6 CONSTANTIN 30-12-2013 11:04
CRISTINA!!!!!
Am studiat cu atentie mesajul tau si nu ti-l sustin,pentruca tu ai avut la dispozitie totul pentru a studia,(respect pentru munca depusa) a te forma profesional,int electual si dragostea de tinuturile natale!!! Tu inca nu ai trait cu adevarat in Romania sa vezi rautatea oamenilor la munca!!fuga dupa venituri, decente?, sa le asigure o viata cit de normala urmasilor,posib ilitatea de studia la universitati celebre(daca au chemare).
O data ajunsa acasa vei fi nivelata de cei cu care vei lucra s-au colabora in asa fel incit sa nu poti sa-i depesesti,(veni turi,prezente publice,avansar i ect) s-au sa ocupi un loc eligibil pe masura pregatiri si muncii depuse.
Iti doresc tot binele din lume!!!!! :roll: :sad: :sad:
Citat
 
 
0 #5 luminita fronius 29-12-2013 22:51
:lol: ipocrito ! de ar fi atit de mare suferinta ta , te ai intoarce acasa !!!!!!!!!!! lasa ipocrizia uslasilor :oops: ar fi dragut sa incerci sa traiesti in RO printre SAKALI ! HA HA ..... ORI NU AI CURAJ ??? :o
Citat
 
 
+1 #4 Ovidiu-1969 20-11-2013 02:12
Buna Cristiana,
Te felicit pentru curajul de ati exprima gandurile si sentimentele in public fata de tarisoara noastra. Ai sa primesti probabil foarte multe mesaje frumoase si incurajatoare dar si tot felul de vorbe care au sa incerce sa te dezamageasca ,descurajeze si din pacate sa te jigneasca. Astia-s romanasii nostri n-ai ce le face. Sa nu te opresti aici, ci continua cu mesaje din astea puternice care unora o sa le incalzeasca inimioarele iar pe alti o sa-i puna pe jar si in felul acesta au sa ne dea tuturor de gandit. De multe ori am stat si m-am gandit ce tarisoara puternica am avea daca am fi avut la conducere oameni cinstiti is daca toti intelectualii si forta de munca din strainatate s-ar intoarce acasa intr-o buna zi.
Iti doresc multa sanatate si toate cele bune!
Doamne ajuta !
Ovidiu
Citat
 

Adaugă comentariu

Codul de securitate
Actualizează

 

- Iubitule, am slăbit 2 kg!...

Dezbaterea zilei

Credeți că este necesară o lege specială prin care persoanele cu funcții înalte în stat să fie scutite de statul la coadă?

Citatul Zilei

„Domnilor politicieni, domnule Arafat, eu sunt tatăl unui copil de 22 de ani, proaspăt absolvent de ASE, cursuri de zi, care noaptea muncea pentru una dintre cele mai mari companii din lume şi care îşi găsea timp să şi cânte, pentru că asta era pasiunea lui. Copilul ăsta ar fi trăit dacă voi nu vă încăpăţânaţi şi nu vă credeaţi de neînvins. Sunteţi nişte incompetenţi, iar incompetenţa voastră a ucis. Vă acuz de crimă domnule Arafat, domnule Banicioiu, domnilor manageri.”, Eugen IANCU